Recept voor Monchoutaart zonder oven
Deze Monchoutaart zonder oven is wat mij betreft écht de allerlekkerste versie die er is. En het mooie? Je hebt er geen oven voor nodig én hij is supersnel klaar. Deze Monchoutaart is romig, fris en heerlijk luchtig – een klassieker die je in een handomdraai op tafel zet. Perfect voor een verjaardag, feestje of gewoon als verwenmomentje.
In plaats van de klassieke kersentopping gebruik ik zelf het liefst aardbeienvlaaivulling. Ik ben namelijk geen fan van kersen – maar jij kiest natuurlijk gewoon wat jij lekker vindt! Of je nu gaat voor kersen, aardbeien, frambozen of een mix van vers fruit: deze taart is altijd een succes.
Of je nu al jaren fan bent van deze klassieke taart, of hem voor het eerst maakt: met dit betrouwbare en eenvoudige Monchoutaart recept steel jij sowieso de show. Je hebt geen ingewikkelde ingrediënten nodig, en het resultaat is zó lekker dat iedereen je vast om het recept gaat vragen! 😋
Veelgestelde vragen over Monchoutaart
Ik krijg veel vragen over de Monchoutaart. Ik beantwoord hieronder de meest gestelde vragen:
Hoe lang blijft Monchoutaart goed?
Een Monchoutaart kun je ongeveer 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Dek de taart goed af met folie of bewaar hem in een taartdoos, zodat hij niet uitdroogt.
Kan ik Monchoutaart invriezen?
Ja, je kunt Monchoutaart invriezen, maar het hangt wel af van de topping. Zonder fruitlaag kun je de taart prima een paar weken bewaren in de vriezer. Laat hem langzaam ontdooien in de koelkast. Met fruit erop is invriezen minder aan te raden, omdat de topping dan waterig kan worden.
Kan ik Monchou vervangen door een andere roomkaas?
Ja, als je geen Monchou kunt vinden, kun je ook kiezen voor een andere volvette roomkaas (zoals Philadelphia). Let er wel op dat het een stevige roomkaas is en geen smeerkaas – anders wordt de vulling te zacht.
Wat kan ik als topping gebruiken behalve kersen?
Alles wat je lekker vindt! Denk aan de welbekende kersenvlaaivulling, de aardbeienvlaaivulling (mijn voorkeur!), frambozen, blauwe bessen, of een zelfgemaakte fruitcompote. Ook vers fruit doet het goed, zeker in de zomer.
Deze ingrediënten heb ik gebruikt:

Zo maak je het:
Monchoutaart
Course: TaartenDifficulty: *8
taartpuntjes30
minutesIngrediënten
200 gr Bastogne koeken
75 gr ongezouten roomboter
200 gr Monchou (roomkaas is het zilveren pakje)
250 ml slagroom
75 gr kristalsuiker
1 zakje klopfix (á 8 gram)
1 zakje vanillesuiker (à 8 gram)
2 el poedersuiker
1 pot vlaaivulling (Als je die van AH eigen merk koop, heb je precies genoeg voor 1 taart (560 gram). Als je die van HAK koopt, heb je ongeveer 1,5 blikje nodig)
- Bakbenodigdheden:
Taartvorm (+/- 24 cm)
Bakpapier
Bereidingswijze
- Smelt de roomboter in een pan.
- Verkruimel ondertussen de Bastogne koeken. Maak het zo fijn mogelijk. Dit wil het best met een keukenmachine. Heb je die niet? Doe de koekjes dan in een diepvrieszakje en rol er een paar keer flink met een deegroller overheen.
- Vet een taartvorm in en doe vervolgens bakpapier op de bodem. Dit is echt een must bij deze taart. Als je dit niet doet, krijg je straks de taart niet goed van je bodem af!
- Doe de koekkruimels bij de gesmolten boter en roer dit goed door.
- Stort dit mengsel in je taartvorm en verdeel het over de hele bodem. Maak het glad met de achterkant van een lepel.
Zet dit in de koelkast en laat de bodem afkoelen en hard worden. - Klop in een kom de slagroom met de klopfix, vanillesuiker en 2 el poedersuiker bijna stijf.
- Meng in een andere kom de Monchou met de kristalsuiker.
- Meng het monchoumengsel bij de stijf geklopte slagroom. Roer niet te lang als de slagroom al erg stijf is, maar zorg er wel goed voor dat het goed vermengd is.
- Als de taartbodem is afgekoelt, stort dan het monchoumengsel op de bodem en verdeel dit goed. Maak het met een spatel mooi glad aan de bovenkant. Zet vervolgens in de koelkast en laat tenminste 4 uur opstijven.
- Doe er vlak voor opdienen de vlaaivulling op.

