| |

De lekkerste spekkoek ooit!

Spekkoek… Oef… Die stond al zo lang op mijn lijstje om te maken! Ik schoof het telkens voor me uit, omdat ik dacht dat het heel ingewikkeld en veel werk zou zijn. Tot afgelopen weekend. En het is me 100% meegevallen! Ik deel graag het recept met je.

De spekkoek komt oorspronkelijk uit Indonesië, maar is al lang geen onbekende meer hier in Nederland. Je vindt ze in allerlei kleuren, maar meestal zijn ze bruin/wit of bruin/groen. De groene kleur die spekkoek wel eens heeft, komt door de toevoeging van pandanpasta. Dit is in de meeste Toko’s te koop. Ik heb dit in mijn recept niet toegevoegd, omdat aan pandanpasta blauwe kleurstof wordt toegevoegd (ook wel bekend als E131) en ik dit bewust niet gebruik en wil promoten op mijn website.

Ik zou zeggen, probeer het eens uit! Het valt best mee, lees de beschrijving goed door en ook jij maakt de allerlekkerste spekkoek die je ooit hebt gehad!

Spekkoek

Recipe by MariskaDifficulty: ***
Hoeveelheid

1

spekkoek
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

Dit recept is voor 1 spekkoek. Ik heb die van mij gebakken in een bakvorm van 15 cm doorsnee, en hij heeft 10 lagen.

Ingrediënten

  • 250 gr roomboter (op kamertemperatuur!)

  • 250 gr witte basterdsuiker

  • 5 eieren, gesplitst

  • 1,5 tl kaneelpoeder

  • 140 gr bloem

  • 0,5 tl nootmuskaatpoeder

  • 0,5 tl kruidnagelpoeder

  • 0,5 tl anijspoeder

  • 0,5 tl kardemom

Bereidingswijze

  • Zorg dat de boter goed op kamertemperatuur is, zodat je het goed kunt mixen. Mix de boter ongeveer 3 minuten lang met een mixer, totdat het mooi romig is.
  • Voeg dan het eigeel van de 5 eieren toe en mix door totdat het goed gemengd is.
  • Voeg vervolgens beetje voor beetje de suiker toe. Belangrijk is om dit niet in 1 keer te doen, omdat het beslag dan korrelig blijft.
  • Pak een andere, vetvrije kom en klop de eiwitten stijf.
  • Roer de eiwitten door het boterbeslag. Doe dit wel voorzichtig, zodat je de luchtigheid behoudt.
  • Zeef dan de bloem erboven en voeg dit beetje voor beetje toe. Spatel dit door het beslag.
  • Pak een nieuwe kom en doe daar de helft van het beslag in. In de ene kom komt het gekruide beslag en in de andere kom zit het naturel beslag.
  • Pak een klein kommetje en meng hierin alle kruiden.
    Zeef de kruiden door 1 deel van het beslag en spatel dit er goed doorheen.
  • Pak een springvorm of ander bakblik. Knip een stukje bakpapier op maat en leg die op de bodem van de springvorm.
  • Zet je oven op grillstand, 180 graden. Heeft jouw oven geen grillstand, dan kan het ook op hetelucht. De wachttijden worden dan wel ietsje langer en je spekkoek kan iets droger worden.
  • Doe het eerstje laagje beslag in de springvorm. Aan jou de keus of het de naturel of het gekruide beslag gaat worden. Bedek de hele bodem met het beslag. Het laagje mag niet dikker zijn dan 0,5 cm. Het eerste laagje is het lastigste om aan te brengen, omdat het bakpapier vaak wat mee trekt. Blijf het proberen, en zorg vooral dat je beslag goed op temperatuur is, zodat de boter zacht is.
  • Zet de springvorm met het eerste laagje in de oven en bak dit laagje in zo’n 5 à 6 minuten gaar. Hij mag licht bruin worden.
  • Nu ga je verder met het volgende laagje, nu gebruik je het andere beslag. Ook dit laagje mag niet dikker zijn dan 0,5 cm en breng je op dezelfde manier aan. Deze en de volgende laagjes zullen makkelijker gaan, aangezien het beslag op een hete onderlaag komt, waardoor het wat vloeibaarder wordt en dus makkelijker uit te smeren.
    Zet dan 4 à 5 minuten in de oven.
  • Herhaal stap 13 totdat je deeg op is. Ik heb zo’n 10 laagjes uit dit deeg gekregen.
  • Zodra je spekkoek klaar is, laat je hem even 10 minuutjes in de vorm afkoelen. Daarna kun je de randjes los maken door voorzichtig met een mes bij de rand langs te snijden. Haal de spekkoek dan voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Je geniet het best van de spekkoek door hem in hele kleine plakjes te snijden. Spekkoek is erg machtig, zorg dus dat je telkens van kleine beetjes geniet. Eet smakelijk!

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *