Franse uiensoep recept – Comfortfood met een krokant kaaslaagje

Franse uiensoep is zo’n gerecht dat je meteen een warm en gezellig gevoel geeft. Met simpele ingrediënten zoals uien, bouillon en een beetje geduld tover je een kom vol diepe, hartige smaken op tafel. En dat krokant gegratineerde stokbroodje bovenop? Dat maakt het helemaal af.

Ik maakte dit recept voor het eerst op een gure herfstdag, en sindsdien staat het hier regelmatig op tafel. Het snijden van de uien is misschien even een werkje (tip: zet een raam open of zet een bril op 😄), maar verder is het verrassend simpel. Laat de uien lekker karamelliseren, voeg bouillon toe en laat de soep rustig trekken. Ondertussen kun je de stokbroodjes met kaas voorbereiden, zodat je die op het laatste moment onder de grill kunt schuiven.

Het resultaat? Een kom dampende soep met zachte uien en een goudbruin korstje kaas. Serveer met een extra stuk brood en je hebt een maaltijd waar je stil van wordt.

Van Frankrijk naar China! 🌍 Zin in iets totaal anders? Probeer dan ook eens mijn Chinese zoetzure soep – een geurige, licht pittige soep boordevol groente en smaak. Heerlijk als voorgerecht of lichte maaltijd!

Franse uiensoep recept – Comfortfood met een krokant kaaslaagje

0.0 from 0 votes
Difficulty: **
Hoeveelheid

4

personen
Bereidingstijd

50

minutes

Deze Franse uiensoep is heerlijk hartig, eenvoudig om te maken en wordt geserveerd met gegratineerd stokbrood. Perfect comfortfood voor koude dagen!

Ingrediënten

  • 500 gr uien

  • 50 gr roomboter

  • 350 ml vloeibaar vleesbouillon

  • 650 ml water

  • 1 laurier blaadje

  • 6 takjes verse tijm

  • 1 stokbrood

  • Geraspte kaas

  • Extra:
  • Ovenvaste soepkom / schaaltje

Bereidingswijze

  • Snijd alle uien in halve of hele ringen
  • Smelt de roomboter in een (soep)pan. Voeg daar de uien aan toe en laat dit in zo’n 15 minuten langzaam bruin worden. Roer regelmatig.
  • Voeg dan het vleesbouillon toe en vul aan met het water. Breng dit rustig aan de kook.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm af en voeg dit toe aan de soep. Voeg ook het laurierblaadje toe en laat rustig verder koken.
  • Bak het stokbrood af zoals vermeld staat op de verpakking.
  • Als het stokbrood gaar is, snijd hem dan in sneetjes. Zet even apart totdat de soep klaar is.
  • Als je oven een grillstand heeft, dan kun je die goed gebruiken bij dit recept. Zet je oven op de hoogste temperatuur (bij mij is dat 275 graden) en zet de grillstand aan.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schenk de soep in ovenvaste kommen en leg hierin 2 sneetjes stokbrood. Strooi hier flink wat geraspte kaas overheen en zet hem onder de grill in de oven. Blijf er bij, want dit gaat heel snel. Haal het eruit zodra de kaas goudbruin is. Binnen 5 minuten is je uiensoep met een lekker gegratineerd stokbroodje klaar!
  • Mocht je nou geen grillstand op je oven hebben, dan kun je ook de gewone hetelucht functie gebruiken. De kaas zal dan eerder gesmolten dan gegratineerd zijn, maar desalniettemin zal het erg goed smaken! Zet je oven dan op 200 graden en laat de soep erin tot de kaas gesmolten is en een goudbruine kleur heeft gekregen.
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *