Boterkoek
Boterkoek is misschien wel 1 van de vetste en ongezondste soort koekjes, maar ooooo zo lekker! Zeker als je weet hoe je hem goed bakt. Niet te droog, maar ook niet te nat. En met dit recept bak jij je perfecte boterkoek. Mmmmhh! Denk dat ik hem morgen ook maar weer eens ga maken 🙂
Gebruik bij dit recept geen springvorm, maar een vaste bakvorm. Anders heb je kans dat de zachte boter erdoorheen druipt.
Boterkoek
Difficulty: **16
stukjes50
minutesIngrediënten
270 gr witte basterdsuiker
350 gr roomboter (op kamertemperatuur)
375 gr bloem
1 vanillestokje
Snufje zout
1 ei
- Bakbenodigdheden
Vaste bakblik (ik heb voor dit recept een vierkante bakblik van 23×23 cm gebruikt.)
Bakpapier
Bereidingswijze
- Mix de suiker met de boter.
- Schraap het merg uit een vanillestokje en voeg dit bij het botermengsel.
- Voeg dan de bloem en het snufje zout toe en mix dit door met een mixer op de middelste stand tot alles goed met elkaar vermengt is.
- Vet het bakblik in en bekleed met een bakpapier de bodem en de zijkant.
- Doe het mengsel in het bakblik en druk het goed aan. Dit kun je het beste doe met de achterkant van een lepel.
- Klop een eitje los en bestrijk het deeg met het ei.
Maak vervolgens een motiefje in het deeg met een vork. - Bak de boterkoek in ongeveer 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 170ºC. Je boterkoek is gaar als hij een mooie bruine kleur heeft. Hij zal dan nog wel wat wiebelig zijn, maar dit komt door de grote hoeveelheid gesmolten boter dat erin zit. Dit komt vanzelf goed als de boterkoek is afgekoeld.
- Laat de boterkoek eerst afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur en zet hem dan in de koelkast om verder af te laten koelen. Laat hem daar minstens 4 uur staan.
Hij is het lekkerst als je hem voor het serveren een minuut of 10 van tevoren uit de koelkast hebt gehaald.