Recept voor Poké bowl met zalm en mango

Ben je gek op sushi en op zoek naar een makkelijke, gezonde maaltijd die ook nog eens snel op tafel staat? Dan is deze poké bowl met zalm en mango echt iets voor jou! Dit kleurrijke, frisse gerecht is niet alleen een feestje om te zien, maar ook om te eten. En geloof het of niet: zelfs mijn kinderen eten hun borden leeg als dit op het menu staat.

Deze gezonde poké bowl is perfect voor drukke doordeweekse dagen, maar ook leuk om te serveren als je gasten hebt. Je kunt hem precies maken zoals ik hem het liefst eet – met gemarineerde zalm, rijst, mango en knapperige groenten – maar het mooie van een poké bowl is dat je eindeloos kunt variëren. Geen mango in huis? Probeer eens ananas. Liever tonijn dan zalm? Ook heerlijk!

Kortom: dit is een poké bowl recept dat iedereen kan maken en naar eigen smaak kan aanpassen. Snel, voedzaam én boordevol smaak.

Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten van je Poké Bowl.
Wat is een poké bowl precies?

Een poké bowl (spreek uit als “poh-kay”) is een traditioneel Hawaiiaans gerecht met blokjes rauwe vis, meestal geserveerd op een bedje van rijst, samen met verse groenten, fruit en een lekkere dressing. Het lijkt een beetje op een uit elkaar gehaalde sushirol, maar dan in een kom.

Moet ik rauwe zalm gebruiken?

Voor dit recept gebruik ik verse rauwe zalm. Zorg er wel voor dat de vis van goede kwaliteit en vers is, dus geschikt om rauw te eten. Je kunt ook kiezen voor gerookte zalm of de zalm kort bakken als je rauw liever niet eet.

Kan ik de poké bowl van tevoren maken?

Ja, je kunt de ingrediënten van tevoren snijden en voorbereiden, maar ik raad aan om de bowl pas vlak voor het eten in elkaar te zetten. Zo blijven de texturen fris en de smaak optimaal. Bewaar rauwe vis altijd gekoeld en eet deze binnen 24 uur.

Kan ik deze poké bowl ook zonder vis maken?

Zeker! Voor een vegetarische poké bowl kun je de vis vervangen door bijvoorbeeld gemarineerde tofu, gebakken tempeh of een extra portie avocado. Ook edamame-boontjes en geroosterde kikkererwten zijn een lekkere eiwitbron.
Ook kun je kiezen om de zalm te vervangen voor gebakken kip, gemarineerd in Teriyaki saus.

Welke rijst gebruik je voor een poké bowl?

Het beste resultaat krijg je met sushirijst: kleefrijst die goed de smaken opneemt. Je kunt ook kiezen voor zilvervliesrijst of zelfs bloemkoolrijst voor een koolhydraatarme variant. Let op, de smaak veranderd dan wel enorm!

Wat is een lekkere dressing voor een poké bowl?

Een eenvoudige dressing van sojasaus, rijstazijn, sesamolie en een beetje honing of ahornsiroop is al heerlijk. Je kunt ook wat mayonaise mengen met sriracha voor een spicy touch, of wasabimayonaise gebruiken voor extra pit.

Dit heb je nodig:

Poké bowl met zalm

0.0 from 0 votes
Difficulty: **
Hoeveelheid

5

personen
Bereidingstijd

45

minuten

🥗 Poké bowl met zalm en mango
Deze frisse en kleurrijke poké bowl zit boordevol smaak en gezonde ingrediënten. Met zalm, rijst, mango en knapperige groenten maak je in een handomdraai een voedzame maaltijd. Makkelijk te variëren en favoriet bij jong en oud!

Ingrediënten

  • Voor de sushi rijst:
  • 500 gr sushirijst

  • 650 ml water

  • 100 ml rijstazijn

  • 2 el suiker

  • 1 tl zout

  • Voor de topping:
  • +/- 300 gr verse zalmfilet

  • 1 grote mango

  • 1 avocado

  • 1 komkommer

  • 1 wortel (of meerdere kleinere)

  • 125 gr Edamame bonen (uit de vriezer)

  • 100 gr zeewiersalade

  • Extra opties (voor extra topping):
  • Sriracha mayo

  • Wasabi mayo

  • Mayonaise

  • Bosui

  • Sesamzaadjes

  • Gebakken uitjes

Bereidingswijze

  • Sushi rijst bereiden
  • Doe de rijst in een zeef en spoel het goed af met water, totdat er geen wit water meer vanaf komt.
  • Doe de rijst samen met het water in een grote pan en laat dit met de deksel op de pan koken. Zodra het kookt, zet het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken. Zet dan het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten met deksel erop staan. Haal de deksel in die 15 minuten niet van de pan.
  • Maak dan de sushi-azijn. Verwarm in een steelpannetje de rijstazijn, suiker en zout op laag vuur. Roer tot alles is opgelost. Laat dit niet laten koken. Als de suiker en zout is opgelost, laat het mengsel dan wat afkoelen.
  • Schep de rijst voorzichtig over in een houten of plastic schaal (geen metaal! Hier leg ik uit waarom niet). Voeg de azijnmix toe en schep de rijst om met een houten lepel. Niet roeren of pletten – werk met snijdende bewegingen om de rijst luchtig te houden.
    Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur onder een vochtige theedoek.
  • Bereiding van de toppings voor de Poké bowl
  • Snijd de mango in blokjes en zet apart.
  • Schil de komkommer en snij door over de lengte. Haal met een lepel het vruchtvlees eruit en snijd de komkommer in kleine blokjes en zet apart.
  • Snijd de avocado in blokjes (of reepjes als jij dat fijner vindt!) en zet apart.
  • Snijd de zalm in blokjes ter grootte van een dobbelsteen en zet apart.
  • Rasp de wortel met een fijne rasp en zet apart.
  • Zet een pan met water op en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, voeg dat de Edamame boontjes toe en laat dit 2 tot 3 minuten koken. Spoel ze daarna af onder koud water en zet apart.
  • Als je alle ingrediënten hebt gesneden en klaar hebt staan (check vooral nog even de ingrediëntenlijst hierboven, want het zijn er nogal wat!), kun je beginnen aan de de opbouw van je Poké bowl.
    Begin met een paar eetlepels rijst en voeg vervolgens alle ingrediënten toe die jij lekker vindt. Gebruik dan als toppings bijvoorbeeld: gebakken uitjes, bosui en/of sesamzaadjes en maak het af met een scherpe Wasabi- of Sriracha mayo. Of houd het mild met een swirl van mayonaise en/of sojasaus.
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *