Zelfgemaakte rijstevlaai met romige rijstvulling
|

Zelfgemaakte rijstevlaai – traditioneel Limburgs gebak met een romige vulling

Er gaat wat mij betreft niets boven een zelfgebakken rijstevlaai. Dit klassieke Limburgse gebak heeft iets nostalgisch – en zodra hij op tafel staat, is iedereen verkocht. De combinatie van een luchtige bodem en een romige rijstvulling is simpelweg onweerstaanbaar.
Rijstevlaai bakken klinkt misschien als een klus, maar met dit rijstevlaai recept laat ik je stap voor stap zien dat het écht meevalt. Ik heb hem al vaak gemaakt voor verjaardagen of gezellige koffiemomenten, en hij blijft favoriet. En geloof me: één stukje is nooit genoeg 😉

Waarom dit rijstevlaai recept écht de moeite waard is

De rijstevlaaien uit de winkel zijn vaak prima, maar de zelfgemaakte versie is romiger, smaakvoller en helemaal naar jouw smaak aan te passen. En geloof me: als je deze vlaai eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders.

Wat je kunt verwachten:

  • Een zachte, luchtige vlaaibodem
  • Een romige vulling van melkrijst met een vleugje vanille
  • Makkelijk te maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt

Serveer deze rijstevlaai met een toefje slagroom of gewoon zoals hij is – heerlijk bij een kop koffie of als nagerecht.

Tip van mij:

Laat de rijstevlaai goed afkoelen voor je hem aansnijdt. De vulling wordt dan steviger en snijdt mooier. Ideaal om een dag van tevoren te maken!

FAQ (Veelgestelde vragen over rijstevlaai)

1. Kan ik rijstevlaai een dag van tevoren maken?
Ja, dat is zelfs aan te raden! De vulling kan dan goed opstijven en de smaken trekken beter in.

2. Welke rijst gebruik je voor rijstevlaai?
Gebruik bij voorkeur dessertrijst of risottorijst. Die wordt lekker romig en kleverig tijdens het koken.

3. Kan ik rijstevlaai invriezen?
Dat kan, maar vers is hij het allerlekkerst. Vries de vlaai zonder slagroom in en laat hem langzaam ontdooien in de koelkast.

4. Mijn vulling blijft te dun. Wat doe ik verkeerd?
Laat de rijst lang genoeg koken tot hij stevig en romig is. Laat de vlaai ook goed afkoelen zodat de vulling kan opstijven.

5. Kan ik variëren met de smaak?
Jazeker! Voeg bijvoorbeeld wat citroenrasp, kaneel of rozijnen toe voor een eigen twist aan het recept.

Rijstevlaai

0.0 from 0 votes
Difficulty: ***
Hoeveelheid

12

taartpunten
Bereidingstijd

1

hour 

10

minutes

Deze romige rijstevlaai met knapperige korst is echt een klassieker die nooit verveelt. Perfect voor bij de koffie of als feestelijk toetje. Met dit recept lukt hij altijd – en hij smaakt zelfs beter dan bij de bakker!

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 220 gr bloem

  • 1 zakje gist (7 gr)

  • 70 ml handwarm water

  • 3 tl suiker

  • 1 ei

  • 30 gr gesmolten roomboter

  • Voor de vulling:
  • 700 ml melk

  • 120 gr dessertrijst

  • 100 gr suiker

  • 1 vanillestokje

  • 2 eieren

  • Voor de topping:
  • 500 ml slagroom

  • 4 el poedersuiker

  • 1 zakje vanillesuiker (8 gr)

  • 1 handje vol chocoladeschaafsel

  • Extra:
  • Een quichevorm

  • Spuitzak voor de slagroom

Bereidingswijze

  • Begin met het maken van de bodem. Doe de gist en suiker bij de 70 ml handwarme melk. Roer dit goed door totdat het goed gemengd is.
  • Doe de bloem, gesmolten boter, en ei in een kom en voeg hier het melk mengsel aan toe. Meng dit goed door met je handen tot het deeg niet plakkerig meer is en je er een mooie bal van kunt maken. Een keukenmachine met een deeghaak kun je natuurlijk ook gebruiken.
  • Doe het deeg in een ingevette kom en dek het af met vershoudfolie en daarover heen een met heet water warm gemaakte theedoek. Zet dit op een warme plek en laat het ongeveer een uur rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn.
  • Als het deeg een half uur staat, begin dan met het koken van de rijst. Dit doe je door de 700 ml melk aan de kook te brengen. Schraap ondertussen de merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met het stokje toe aan de melk. Zodra de melk kookt haal je het stokje eruit en voeg je de rijst en suiker toe. Roer het goed los. Laat dit op laag vuur inkoken. Dit duurt zo’n 20-30 minuten. Blijf goed roeren!
  • Als je deeg goed is gerezen, kneed dan het deeg nog eens goed door en maak er een bal van. Rol het deeg uit. Zorg dat het deeg in de quichevorm past. Vet de quichevorm in en doe het deeg erin. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en laat dit afgedekt met een theedoek eventjes staan.
  • Klop de 2 eieren los in een kom. Als de rijst goed gekookt is, draai dan het vuur uit en voeg de 2 losgeklopte eieren toe. Roer dit goed door totdat alles goed vermengt is.
    Giet dit mengsel op de bodem en bak dit gaar in een voorverwarmde oven. 190 graden, boven-onder warmte. Na ongeveer 30 minuten heb ik de oven wat lager gezet en hem nog een minuut of 10 in de oven laten zitten. Let op dat je taart niet te bruin wordt.
  • Laat de taart afkoelen en maak de slagroom.
  • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en vanillesuiker. Doe het slagroom in een spuitzak.
    Haal de afgekoelde taart uit de vorm en spuit de slagroom op de taart. De taart moet helemaal bedekt zijn. Eventueel kun je aan de buitenrand wat toefjes spuiten.
  • Sprenkel bovenop de taart wat chocoladeschaafsel. Dit kun je maken door een reep chocola te raspen of er met een kaasschaaf overheen te gaan.
    En klaar is je heerlijke rijstevlaai! Geniet ervan!

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *