Hoe werkt een oven?

Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik kan echt niet zonder mijn oven. Een paar jaar terug heb ik mijn oude combi-oven omgeruild voor een “echte” oven. En dat bevalt prima!

Een oven heeft meestal heel veel functies met bijbehorende symbolen. Hetelucht en boven- en onderwarmte kennen de meeste mensen nog wel. Maar wat betekenen die andere symbolen nou? En welke functie kun je het best gebruiken bij welk gerecht? Ik leg het jullie uit in deze blog.

Voorverwarmen

“Warm de oven voor op 200ºC” … Zo begint vrijwel elk recept voor een gerecht dat in de oven moet. Maar waarom moet je die oven nou eigenlijk voorverwarmen?
Een oven goed op temperatuur laten komen is vooral noodzakelijk bij gerechten die moeten rijzen, zoals brood of cake. Maar ook bij bijvoorbeeld het bereiden van een pizza is dit erg belangrijk, omdat het gaar proces anders te langzaam gaan en je een slappe, vette pizza krijgt.
Maar als je een voorgebakken stokbrood in de oven doet, of als je een gerecht voor een 2e keer wilt opwarmen, is het voorverwarmen een stuk minder belangrijk.
Een oven voorverwarmen is dus verstandig om te doen, maar bij het simpelweg opwarmen van gerechten is het zeker niet noodzakelijk.

Verschillende standen
Hetelucht

Door middel van een warmteplaat en een ventilator verdeeld de oven de warme lucht gelijkmatig door de oven heen. Deze stand is ideaal als je meerdere bakplaten of roosters tegelijk gebruikt.

Hetelucht en onderwarmte

Dit is de ideale stand voor het bakken van pizza’s! Je hebt de voordelen van de hetelucht stand, maar de korst aan de onderkant wordt lekker krokant door de onderwarmte.

Hetelucht boven en onderwarmte

Met deze functie profiteer je van de 2 beste verwarmopties van je oven. Je gerecht wordt van alle kanten goed verwarmt. Pas alleen wel op dat het niet te hard gaat en hou je gerecht goed in de gaten.

Hetelucht met grill

Deze stand noem je ook wel circulatie grillen. De oven wisselt de stand van de hetelucht en de grill met elkaar af. Ovenschotels en grote stukken vlees doen het goed bij deze functie. Pas wel op dat de grill niet te hard gaat en je bovenkant te snel zwart wordt.

Grill

Deze stand is ideaal om een lekker krokant laagje op je gerecht te krijgen. Lekker de kaas gratineren bovenop je ovenschotel, of nog even dat lekkere bruine korstje op je crème brûlée maken…

Bovenwarmte

De oven verwarmd vooral de bovenkant van het gerecht. Heb je een gerecht gemaakt waarvan de bodem al gaar is? Dan is deze stand hier geschikt voor! Je kunt dan tussen deze of de grill kiezen.

Onderwarmte

Deze stand zorgt ervoor dat vooral de onderkant van het gerecht verwarmd wordt. Ideaal dus voor het opwarmen van gerechten, aangezien je het goed kunt opwarmen, zonder dat de bovenkant te bruin wordt. Ook voor het werken met water (au bain-marie) is deze stand zeer geschikt.

Boven- en onderwarmte

De elementen aan zowel de boven- als de onderkant van de oven worden warm en verspreiden zo van boven en onder de warmte door de oven. Deze stand is ideaal voor gerechten die moeten rijzen. Gebruik bij voorkeur maar 1 bakplaat of rooster, zodat de warmte nergens door wordt tegen gehouden.

Ontdooien

Heb je een gerecht gemaakt en een kliekje ingevroren? Dan kun je die makkelijk ontdooien met deze stand. Of je ingevroren broodje voor je ontbijt even snel ontdooien? De oven verwarmd het gerecht niet, maar ontdooit het dus alleen maar.

FavoriteLoadingRecept opslaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *