Cinnamon Rolls

Cinnamon rolls recept – Zelf kaneelrolletjes maken

Ken je dat? Zo’n lijst met recepten die je ooit nog eens wilt maken? Nou, deze Cinnamon rolls stonden al een hele tijd op die van mij. En ik kan je zeggen: ze zijn het wachten meer dan waard. Fluffy, zacht, kruidig en zó lekker dat je je vingers erbij aflikt.
Ik heb het perfecte Cinnamon rolls recept gevonden voor luchtige, zoete kaneelrolletjes – en die deel ik natuurlijk graag met jou.

Cinnamon rolls komen oorspronkelijk uit Zweden, waar ze bekend staan als Kanelbullar. Ze zijn daar zó populair dat ze op 4 oktober zelfs Kanelbullens dag vieren – hoe leuk is dat? Een feestdag speciaal voor kaneelbroodjes, daar teken ik voor.

Met dit recept krijg je een luchtig, goed gerezen deeg, een heerlijke vulling van suiker en kaneel, en natuurlijk dat zachte, kleverige laagje glazuur bovenop. Ja, het kost wat tijd, maar geloof me: Cinnamon rolls maken is het meer dan waard. Al is het alleen maar voor die geur in huis…

Veelgestelde vragen over cinnamon rolls maken
Waarom moet het deeg rijzen?

Rijzen is belangrijk om zachte en luchtige cinnamon rolls te krijgen. Tijdens het rijzen ontwikkelt het deeg structuur en volume. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is. Voor extra fluff kun je het ook nog een tweede keer laten rijzen nadat je de rolletjes hebt gevormd.


Kan ik cinnamon rolls voorbereiden en later bakken?

Ja! Je kunt de rolletjes ’s avonds al vormen en in de bakvorm leggen. Dek af en zet in de koelkast. De volgende ochtend laat je ze 30 minuten op kamertemperatuur komen, en daarna bak je ze zoals gewoonlijk. Ideaal voor een vers ontbijtje zonder vroeg opstaan.


Hoe krijg ik mijn Cinnamon rolls extra zacht?

Gebruik volle melk en roomboter in het deeg voor een rijke, zachte structuur. Laat ze ook niet te lang bakken – ze mogen net gaar zijn. Smeer ze eventueel direct na het bakken in met wat gesmolten boter voor extra zachtheid.


Kun je cinnamon rolls invriezen?

Ja! Je kunt ze ongegaard invriezen (na het oprollen) of gebakken en afgekoeld. Verpak goed in folie en een diepvrieszak. In de oven of magnetron kun je ze later makkelijk weer opwarmen.


Welke topping is het lekkerst?

Traditioneel krijgen Cinnamon rolls een roomkaasglazuur, maar poedersuikerglazuur, maple syrup of zelfs karamelsaus zijn ook heerlijke opties. Je kunt ze ook puur laten – ze zijn van zichzelf al lekker genoeg.

Dit zijn de ingrediënten voor mijn recept voor Cinnamon Rolls:

Cinnamon Rolls

5.0 from 1 vote
Difficulty: **
Hoeveelheid

20

stuks
Bereidingstijd (excl. rijstijd!)

40

minutes

Deze zelfgemaakte cinnamon rolls zijn heerlijk luchtig, zacht van binnen en vol van smaak. Het deeg is perfect gerezen, de vulling kruidig en zoet met kaneel en bruine suiker, en de glazuur maakt het helemaal af. Perfect als ontbijt, bij de koffie of gewoon als verwenmomentje tussendoor!

Ingrediënten

  • 150 ml handwarme melk

  • 7 gr gist

  • 50 gr suiker

  • 1 ei

  • 1 eigeel

  • 50 gr gesmolten roomboter (warm, niet heet!)

  • 375 gr bloem

  • 1/2 tl zout

  • Voor de vulling:
  • 100 gr donkere basterdsuiker

  • 1,5 el kaneel

  • 50 gr zachte roomboter (op kamertemperatuur)

  • Voor de frosting:
  • 100 gr roomkaas (bijvoorbeeld die van Philadelphia)

  • 60 gr poedersuiker

Bereidingswijze

  • Doe de handwarme melk met de gist, suiker, ei, eigeel en de gesmolten boter in een kom en roer met een garde door elkaar.
  • Gebruik voor de volgende stap een mixer met deeghaken. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de bloem en het zout toe. Het deeg zal eerst plakkerig zijn, maar na ongeveer 5 á 8 minuten goed mixen ontstaat er een mooie deegbal.
  • Doe het deeg in een ingevette kom. Dek het af met folie en daarna een warme theedoek.
    Zet het op een warme plek en laat het minstens 1 uur rijzen.
  • Haal na het rijzen het deeg uit de kom en rol het uit tot je een rechthoek hebt van ongeveer 25×35.
  • Wrijf de zachte roomboter in het deeg.
  • Mix de basterdsuiker met het kaneel en wrijf dit over de boter ook in het deeg.
  • Rol het deeg op tot een rol. Begin met rollen aan de lange kant.
  • Vet een bakblik of ovenschaal in en leg hierin een bakpapiertje. Snijd de deegrol in plakken van ongeveer 2 cm dik en leg ze naast elkaar in het bakblik of de ovenschaal. Let op: ga dit niet proppen, ze moeten nog een beetje ruimte hebben om te kunnen rijzen!
  • Dek dit af met folie en daarna weer met een warme theedoek. Zet dit op een warme plek en laat het zo’n 30 minuten rijzen.
  • Haal het theedoek en de folie eraf en doe de Cinnamon rolls in de oven. Op 170ºC, ongeveer 20-25 minuten. Let goed op dat ze niet te bruin worden. Blijf er zeker de laatste 10 minuten bij om dit in de gaten te houden. Worden ze te snel bruin? Zet dan de temperatuur wat lager. Ze moeten er zeker 20 minuten in, anders is het niet gaar.
  • Laat de Cinnamon rolls goed afkoelen.
    Maak vervolgens de frosting door de roomkaas met het poedersuiker te mengen. Roer goed door tot je een egaal mengsel hebt.
  • Wanneer de Cinnamon rolls goed zijn afgekoeld, kan de frosting erop!
  • Eet smakelijk! Geniet ervan!

Recept video

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *