| |

De lekkerste spekkoek ooit!

Spekkoek is een echte klassieker uit de Indonesische keuken. Dit prachtige laagjesgebak ziet er indrukwekkend uit, maar wist je dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om zelf te maken? Met dit makkelijke spekkoek recept zet je een heerlijk kruidige cake op tafel die niet alleen mooi oogt, maar ook fantastisch smaakt.

Wat is spekkoek?

Spekkoek – ook wel bekend als lapis legit – is een cake die laagje voor laagje wordt opgebouwd. Door de specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat krijgt de spekkoek zijn karakteristieke smaak. In Indonesië is dit een feestelijk gebak, maar ook in Nederland is het inmiddels heel geliefd.

Kleuren en varianten

Traditioneel zie je spekkoek vaak in bruin/witte laagjes. Soms is er ook een groene variant, gemaakt met pandanpasta. Pandan geeft een subtiele smaak en een mooie kleur, maar in veel soorten pandanpasta zit ook kunstmatige kleurstof. Daarom gebruik ik in dit recept geen pandan: zo blijft mijn spekkoek puur van smaak en vrij van onnodige toevoegingen.

Zelf spekkoek maken

Misschien denk je dat spekkoek maken veel werk is, maar dat valt reuze mee. Het enige wat je nodig hebt, is wat geduld: je bakt namelijk laagje voor laagje in de oven. Maar geloof me: het resultaat is het helemaal waard!

Met dit spekkoek recept maak je zelf een authentieke cake die perfect is voor een feestje, bij de koffie of gewoon omdat je zin hebt in iets bijzonders.

Tips voor de lekkerste spekkoek

  • Gebruik echte roomboter: dat geeft de spekkoek een rijke smaak.
  • Werk laag voor laag: neem de tijd om de oven telkens even te openen en een nieuw laagje aan te brengen.
  • Goed gekruide mix: wees niet te zuinig met specerijen, dat maakt dit gebak zo bijzonder.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kun je spekkoek bewaren?
In een afgesloten trommel of goed verpakt in folie blijft spekkoek 4–5 dagen goed. Je kunt hem ook invriezen.

Kan ik spekkoek invriezen?
Ja, snijd hem in plakken, verpak goed in folie en vries tot 3 maanden in.

Welke specerijen gebruik je?
Kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en kardemom zijn klassiek

Spekkoek recept

Ik zou zeggen, probeer het eens uit! Het valt best mee, lees de beschrijving goed door en ook jij maakt de allerlekkerste spekkoek die je ooit hebt gehad!

Ben je dol op bakken? Probeer dan ook eens mijn courgette-pecan cake. Een verrassend luchtige cake die ook het proberen waard is.

Ik vind het superleuk om te zien wat jij ervan hebt gemaakt! Deel je foto op Instagram en tag mij @lussik.nl zodat ik jouw creatie kan bewonderen 💛.

Spekkoek

0.0 from 0 votes
Difficulty: ***
Hoeveelheid

1

spekkoek
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

Dit recept is voor 1 spekkoek. Ik heb die van mij gebakken in een bakvorm van 15 cm doorsnee, en hij heeft 10 lagen.

Ingrediënten

  • 250 gr roomboter (op kamertemperatuur!)

  • 250 gr witte basterdsuiker

  • 5 eieren, gesplitst

  • 1,5 tl kaneelpoeder

  • 140 gr bloem

  • 0,5 tl nootmuskaatpoeder

  • 0,5 tl kruidnagelpoeder

  • 0,5 tl anijspoeder

  • 0,5 tl kardemom

Bereidingswijze

  • Zorg dat de boter goed op kamertemperatuur is, zodat je het goed kunt mixen. Mix de boter ongeveer 3 minuten lang met een mixer, totdat het mooi romig is.
  • Voeg dan het eigeel van de 5 eieren toe en mix door totdat het goed gemengd is.
  • Voeg vervolgens beetje voor beetje de suiker toe. Belangrijk is om dit niet in 1 keer te doen, omdat het beslag dan korrelig blijft.
  • Pak een andere, vetvrije kom en klop de eiwitten stijf.
  • Roer de eiwitten door het boterbeslag. Doe dit wel voorzichtig, zodat je de luchtigheid behoudt.
  • Zeef dan de bloem erboven en voeg dit beetje voor beetje toe. Spatel dit door het beslag.
  • Pak een nieuwe kom en doe daar de helft van het beslag in. In de ene kom komt het gekruide beslag en in de andere kom zit het naturel beslag.
  • Pak een klein kommetje en meng hierin alle kruiden.
    Zeef de kruiden door 1 deel van het beslag en spatel dit er goed doorheen.
  • Pak een springvorm of ander bakblik. Knip een stukje bakpapier op maat en leg die op de bodem van de springvorm.
  • Zet je oven op grillstand, 180 graden. Heeft jouw oven geen grillstand, dan kan het ook op hetelucht. De wachttijden worden dan wel ietsje langer en je spekkoek kan iets droger worden.
  • Doe het eerstje laagje beslag in de springvorm. Aan jou de keus of het de naturel of het gekruide beslag gaat worden. Bedek de hele bodem met het beslag. Het laagje mag niet dikker zijn dan 0,5 cm. Het eerste laagje is het lastigste om aan te brengen, omdat het bakpapier vaak wat mee trekt. Blijf het proberen, en zorg vooral dat je beslag goed op temperatuur is, zodat de boter zacht is.
  • Zet de springvorm met het eerste laagje in de oven en bak dit laagje in zo’n 5 à 6 minuten gaar. Hij mag licht bruin worden.
  • Nu ga je verder met het volgende laagje, nu gebruik je het andere beslag. Ook dit laagje mag niet dikker zijn dan 0,5 cm en breng je op dezelfde manier aan. Deze en de volgende laagjes zullen makkelijker gaan, aangezien het beslag op een hete onderlaag komt, waardoor het wat vloeibaarder wordt en dus makkelijker uit te smeren.
    Zet dan 4 à 5 minuten in de oven.
  • Herhaal stap 13 totdat je deeg op is. Ik heb zo’n 10 laagjes uit dit deeg gekregen.
  • Zodra je spekkoek klaar is, laat je hem even 10 minuutjes in de vorm afkoelen. Daarna kun je de randjes los maken door voorzichtig met een mes bij de rand langs te snijden. Haal de spekkoek dan voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Je geniet het best van de spekkoek door hem in hele kleine plakjes te snijden. Spekkoek is erg machtig, zorg dus dat je telkens van kleine beetjes geniet. Eet smakelijk!

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *