Franse uiensoep met gegratineerd stokbrood
Deze soep is heerlijk vol van smaak. Echt een typische herfst-soep wat mij betreft. De tijm laat de soep heerlijk ruiken (èn smaken uiteraard!) en het stokbroodje dat je er op het laatst aan toevoegd maakt de soep goed vullend om als avond gerecht te dienen.
Franse uiensoep met gegratineerd stokbrood
Difficulty: *4
personen50
minutesIngrediënten
500 gr uien
50 gr roomboter
350 ml vloeibaar vleesbouillon
650 ml water
1 laurier blaadje
Ongeveer 6 takjes verse tijm
1 stokbrood
Geraspte kaas
- Extra:
Ovenvaste soepkom / schaaltje
Bereidingswijze
- Snijd alle uien in halve of hele ringen
- Smelt de roomboter in een (soep)pan. Voeg daar de uien aan toe en laat dit in zo’n 15 minuten langzaam bruin worden. Roer regelmatig.
- Voeg dan het vleesbouillon toe en vul aan met het water. Breng dit rustig aan de kook.
- Ris de blaadjes van de takjes tijm af en voeg dit toe aan de soep. Voeg ook het laurierblaadje toe en laat rustig verder koken.
- Bak het stokbrood af zoals vermeld staat op de verpakking.
- Als het stokbrood gaar is, snijd hem dan in sneetjes. Zet even apart totdat de soep klaar is.
- Als je oven een grillstand heeft, dan kun je die goed gebruiken bij dit recept. Zet je oven op de hoogste temperatuur (bij mij is dat 275 graden) en zet de grillstand aan.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Schenk de soep in ovenvaste kommen en leg hierin 2 sneetjes stokbrood. Strooi hier flink wat geraspte kaas overheen en zet hem onder de grill in de oven. Blijf er bij, want dit gaat heel snel. Haal het eruit zodra de kaas goudbruin is. Binnen 5 minuten is je uiensoep met een lekker gegratineerd stokbroodje klaar!
- Mocht je nou geen grillstand op je oven hebben, dan kun je ook de gewone hetelucht functie gebruiken. De kaas zal dan eerder gesmolten dan gegratineerd zijn, maar desalniettemin zal het erg goed smaken! Zet je oven dan op 200 graden en laat de soep erin tot de kaas gesmolten is en een goudbruine kleur heeft gekregen.