Rijstevlaai

Dit is 1 van mijn favoriete taarten. De rijstevlaai. Ik ben sowieso al gek op rijstepap, en eigenlijk is dit een soort rijstepap taart met slagroom. …..Al klinkt het op die manier wel een stuk minder lekker hahaha! Het is best even wat werk en kost het ook wat tijd door het laten rijzen van het deeg en het koken van de rijst, maar je krijgt er een heerlijke taart voor terug!

Rijstevlaai

Recipe by MariskaDifficulty: ***
Hoeveelheid

12

taartpunten
Bereidingstijd

1

hour 

10

minutes

Het is goed om dit recept eerst even goed door te lezen voordat je de taart gaat maken. Het is niet een ingewikkeld recept, maar er moeten wel een paar dingen tegelijk gedaan worden.

Ingrediënten

 • Voor de bodem:
 • 220 gr bloem

 • 1 zakje gist (7 gr)

 • 70 ml handwarm water

 • 3 tl suiker

 • 1 ei

 • 30 gr gesmolten roomboter

 • Voor de vulling:
 • 700 ml melk

 • 120 gr dessertrijst

 • 100 gr suiker

 • 1 vanillestokje

 • 2 eieren

 • Voor de topping:
 • 500 ml slagroom

 • 4 el poedersuiker

 • 1 zakje vanillesuiker (8 gr)

 • handvol chocoladeschaafsel

 • Extra:
 • Een quichevorm

 • Spuitzak voor de slagroom

Bereidingswijze

 • Begin met het maken van de bodem. Doe de gist en suiker bij de 70 ml handwarme melk. Roer dit goed door totdat het goed gemengd is.
 • Doe de bloem, gesmolten boter, en ei in een kom en voeg hier het melk mengsel aan toe. Meng dit goed door met je handen tot het deeg niet plakkerig meer is en je er een mooie bal van kunt maken. Een keukenmachine met een deeghaak kun je natuurlijk ook gebruiken.
 • Doe het deeg in een ingevette kom en dek het af met vershoudfolie en daarover heen een met heet water warm gemaakte theedoek. Zet dit op een warme plek en laat het ongeveer een uur rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn.
 • Als het deeg een half uur staat, begin dan met het koken van de rijst. Dit doe je door de 700 ml melk aan de kook te brengen. Schraap ondertussen de merg uit het vanillestokje en voeg dit samen met het stokje toe aan de melk. Zodra de melk kookt haal je het stokje eruit en voeg je de rijst en suiker toe. Roer het goed los. Laat dit op laag vuur inkoken. Dit duurt zo’n 20-30 minuten. Blijf goed roeren!
 • Als je deeg goed is gerezen, kneed dan het deeg nog eens goed door en maak er een bal van. Rol het deeg uit. Zorg dat het deeg in de quichevorm past. Vet de quichevorm in en doe het deeg erin. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en laat dit afgedekt met een theedoek eventjes staan.
 • Klop de 2 eieren los in een kom. Als de rijst goed gekookt is, draai dan het vuur uit en voeg de 2 losgeklopte eieren toe. Roer dit goed door totdat alles goed vermengt is.
  Giet dit mengsel op de bodem en bak dit gaar in een voorverwarmde oven. 190 graden, boven-onder warmte. Na ongeveer 30 minuten heb ik de oven wat lager gezet en hem nog een minuut of 10 in de oven laten zitten. Let op dat je taart niet te bruin wordt.
 • Laat de taart afkoelen en maak de slagroom.
 • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en vanillesuiker. Doe het slagroom in een spuitzak.
  Haal de afgekoelde taart uit de vorm en spuit de slagroom op de taart. De taart moet helemaal bedekt zijn. Eventueel kun je aan de buitenrand wat toefjes spuiten.
 • Sprenkel bovenop de taart wat chocoladeschaafsel. Dit kun je maken door een reep chocola te raspen of er met een kaasschaaf overheen te gaan.
  En klaar is je heerlijke rijstevlaai! Geniet ervan!

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *