Zelf Ghee maken | Geklaarde boter
Dit stond al zoooooo lang op mijn lijstje om een keer te maken! En als ik had geweten dat het zo makkelijk was, dan had ik het al veel eerder gemaakt. Het is echt een heel simpel recept, met als eindresultaat een heerlijk pure boter om in te bakken. In een goed schoon en afgesloten potje blijft de Ghee ook nog eens maanden goed.
Wat is Ghee?
Ghee is geklaarde boter. Ofwel; boter waar de eiwitten, water en melkbestanden uit zijn gehaald zodat er puur botervet overblijft. Dit vet wordt veel gebruikt in de Indiaase keuken en heeft veel gezondheidsvoordelen.
Ghee heeft een rookpunt van maarliefst 250 graden en daardoor is het voor veel toepassingen geschikt. Je kunt het gebruiken als boter op brood tot aan het frituren van patatjes.
Bewaar de geklaarde boter in een schoon, goed afsluitbare pot buiten de koelkast.
Zelf Ghee maken | Geklaarde boter
Difficulty: *500
gr25
minutesIngrediënten
500 gr roomboter (van de beste kwaliteit die je kunt vinden)
- Materiaal:
Schoon en afsluitbaar potje van ongeveer 500ml
Een koffiefilter OF een oud hydrofieldoek
Bereidingswijze
- Doe de roomboter in een pan en laat dit smelten op laag vuur
- Laat de boter koken (nog steeds op laag vuur) en roer af en toe zachtjes door.
- De boter gaat schuimen. Laat dit proces gewoon doorgaan. De boter moet ongeveer 10-15 minuutjes rustig doorkoken. Je gaat zien dat de witte deeltjes (eiwitten) op de bodem van de pan gaan liggen.
- Doe de boter in het schone potje door middel van het koffiefilter of het hydrofiele doek. Als je het via het koffiefilter doet, wordt de boter beter gefilterd, maar duurt het wel lang. Een hydrofiel doek doet zijn werk ook prima.
- Laat de Ghee afkoelen en sluit daarna de pot goed af. Bewaar buiten de koelkast en pak bij gebruik wat je nodig hebt.