|

Okonomiyaki recept – Japanse pannenkoek met groenten

Zin in iets anders dan standaard pannenkoeken? Dan moet je dit Okonomiyaki recept zeker proberen! Deze Japanse hartige pannenkoek is niet alleen verrukkelijk, maar ook verrassend voedzaam. In het beslag zit namelijk flink wat witte kool verstopt – een perfecte manier om ongemerkt extra groenten binnen te krijgen. Voeg daar een lekkere paddenstoelenmix aan toe, en je hebt een smaakvol én gezond gerecht vol vitamines.

Hoewel het bereiden van okonomiyaki misschien wat meer werk lijkt dan een gewone pannenkoek, is het resultaat de moeite meer dan waard. De buitenkant is lekker krokant, de binnenkant zacht en hartig – typisch Japans comfortfood dat je gewoon thuis kunt maken.

Meestal is één okonomiyaki per persoon voldoende, want ze zijn behoorlijk vullend. Maar voor grote eters kun je natuurlijk wat extra maken. Serveer met klassieke toppings zoals okonomiyakisaus, mayo, nori en eventueel bonito flakes voor de échte Japanse ervaring.

Wat is Okonomiyaki?

Okonomiyaki is een Japanse hartige pannenkoek met een beslag op basis van kool, ei en bloem. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Osaka en betekent letterlijk “wat je maar lekker vindt, gegrild”. Je kunt het dus naar eigen smaak aanpassen.

Waar koop ik okonomiyakisaus?

Okonomiyakisaus kun je kopen bij Aziatische supermarkten of online. Je kunt het ook zelf maken met ketchup, worcestersaus, sojasaus en een beetje honing of suiker.

Kan ik okonomiyaki bewaren?

Ja, je kunt restjes in de koelkast 1–2 dagen bewaren. Warm ze op in de pan of oven voor het beste resultaat. Invriezen kan ook, maar vers is het lekkerst.

Okonomiyaki – Japanse pannenkoek

Recipe by MariskaDifficulty: **
Servings

5

servings
Bereidingstijd

45

minutes

Deze Japanse pannenkoek, ook wel okonomiyaki genoemd, is hartig, voedzaam en verrassend lekker. Met witte kool en paddenstoelen zit hij vol groenten, en de klassieke toppings maken het helemaal af. Perfect comfortfood, maar dan gezond!

Ingrediënten

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel

  • 72 gr Saitaku mix voor miso soup (zit in een klein doosje. Gebruik alle zakjes die erin zitten!)

  • 225 ml water

  • 6 eieren

  • 450 gr witte kool

  • 6 bosuien

  • 2 el ketjap

  • 100 gr ketchup

  • 2 el donkere basterdsuiker

  • 500 gr paddenstoelenmix voor pasta (te koop bij Albert Heijn)

  • 4 el mayonaise

  • olie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Doe het zelfrijzend bakmeel samen met de miso soup mix, water en eieren in een beslagkom en mix die goed door elkaar.
  • Meng dan de witte kool erdoor.
  • Snijd de bosui in ringetjes en voeg dan de witte delen van de bosui toe aan het beslag. Mix dit goed door elkaar. De groene uienringen hou je nog even achter. Dit is straks voor de garnering.
  • Meng dan de ketchup, ketjap en basterdsuiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat dit een minuut of 5 doorkoken op laag vuur.
  • Snijd de paddenstoelen in kleine stukken. Verhit wat olie in een wok en roerbak ze in zo’n 5 minuten gaar. Voeg dan de ketchup/ketjap saus toe en roer dit goed door elkaar. Zet het vuur uit.
  • Verhit olie in een grote pan (het liefst 1 waar een deksel op kan). Doe, als de olie goed heet is, een flinke soeplepel van het beslag in de pan. Van dit beslag kun je 5 pannenkoeken maken, dus probeer een beetje in te schatten hoeveel beslag je per pannenkoek kunt gebruiken. Ze mogen behoorlijk dik worden.
    Doe dan de deksel op de pan, zodat de bovenkant gaat stollen. Zet het vuur eventueel wat lager, want de onderkant moet niet verbranden. Zodra de bovenkant wat gestold is, kun je de pannenkoek omdraaien.
  • Als je de pannenkoek hebt omgedraaid, doe er dan wat paddenstoelenmix op. Let ook hier weer op: de paddenstoelenmix is voor 5 personen, dus verdeel het goed.
  • Eenmaal op het bord, maak je een swirl van de mayonaise. Top het af met wat groene bosui ringetjes.
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *