|

Tagliata recept – Italiaanse biefstuk met rucola & balsamico

Wil je indruk maken met een simpel maar stijlvol gerecht? Dan is dit tagliata recept precies wat je zoekt. Dit Italiaanse vleesgerecht is perfect voor een etentje of als smaakvol weekendgerecht. Met mooie, rare gebakken biefstuk, een bedje van rucola, zelfgemaakte balsamico siroop en mijn geheime smaakmaker – citroen-tijm-knoflookolie – is dit een feestje op je bord.

Bij mij thuis is dit een echte favoriet, en door dit makkelijke stap-voor-stap recept is het ook nog eens goed te volgen. Het geheim? Kies voor kwaliteit, vooral als het gaat om je olijfolie.

Olijfolie maakt écht het verschil in dit gerecht. Ik gebruik zelf altijd een extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit voor deze tagliata – dat proef je direct! Benieuwd waar je op moet letten bij het kiezen van goede olijfolie?
Lees hier mijn tips en favoriete merken

Veelgestelde vragen

1. Wat is tagliata precies?
Tagliata is een Italiaans gerecht met dun gesneden, gegrilde biefstuk, meestal geserveerd op een bedje van rucola met Parmezaanse kaas en een smaakvolle dressing of olie.

2. Welke biefstuk gebruik je voor tagliata?
Een mals stuk rundvlees zoals entrecote, ribeye of kogelbiefstuk is perfect. Zorg dat je het vlees een half uur voor het bakken uit de koelkast haalt, kort grilt en mooi rosé laat vanbinnen.

3. Moet ik tagliata warm of koud serveren?
Tagliata serveer je lauwwarm. Laat het vlees na het grillen even rusten, snijd het daarna dun en leg het op een koude of lauwwarme salade.

4. Hoe bak je de biefstuk perfect rosé?
Bak de biefstuk kort op hoog vuur: 2–3 minuten per kant voor rare tot medium-rare. Laat het daarna 5 minuten rusten in aluminiumfolie.

5. Kun je tagliata ook zonder grillpan maken?
Ja! Je kunt een gietijzeren pan gebruiken of de biefstuk kort bakken in een gewone koekenpan. Belangrijk is dat de pan goed heet is.

6. Welke olijfolie gebruik je voor tagliata?
Gebruik een extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit – dit geeft de meeste smaak.

De ingrediënten:

Tagliata zoals in Italië – malse biefstuk, rucola & zelfgemaakte balsamico

0.0 from 0 votes
Difficulty: **
Hoeveelheid

4

personen
Bereidingstijd

30

minutes

Een Italiaans vleesgerecht met rare gebakken biefstuk, rucola, balsamico en een heerlijke citroen-tijm olie. Snel klaar, super smaakvol.

Ingrediënten

  • 300 gr biefstuk

  • 75 gr roomboter

  • 80 gr rucola

  • 250 gr Sweet Cherrytomaten

  • 100 ml olijfolie van goede kwaliteit

  • 1 citroen (biologisch!)

  • 50 gr pijnboompitten

  • 50 gr parmezaanse kaas snippers

  • 3 teentjes knoflook

  • ongeveer 3 takjes tijm

  • Zout, peper

  • Voor de balsamico azijn:
  • 50 ml balsamico azijn

  • 25 gr suiker

Bereidingswijze

  • Begin met de tomaatjes. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Gaar ze in ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Maak dan de balsamico siroop. Doe de balsamico azijn met het suiker in een pan en laat het op laag vuur koken. Laat dit een tijdje al roerend koken totdat het indikt tot dunne stroop. Let op, het dikt nog na tijdens het afkoelen! Zet apart.
  • Rooster dan de pijnboompitjes in een pan zonder boter. Laat ze lichtbruin worden. Zet apart.
  • Dep de biefstukken droog met wat keukenpapier en bestrooi ruim met peper en zout.
  • Smelt de roomboter in de pan en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Zodra de boter niet meer pruttelt kun je de biefstuk erin leggen. Bak de biefstuk aan beiden kanten zo’n 2 minuten. Als je je biefstuk wat gaarder wil, kun je er uiteraard voor kiezen om hem langer te bakken.
  • Haal de biefstuk uit de pan en hou het warm met wat aluminiumfolie terwijl je de heerlijke tijm-knoflook-citroen olie maakt.
  • Rasp een kwart van de schil van de citroen, pers de teentjes knoflook en ris de blaadjes van de tijm.
  • Gebruik een nieuwe pan, of maak de pan schoon waar je de biefstuk in hebt gebakken. Doe hierin de rest van de olijfolie, de citroenrasp, de knoflook en de blaadjes van de tijm. Warm dit op totdat je het begint te ruiken (dit ruikt zoooo lekker!)
  • Nu alleen nog de biefstuk in kleine reepjes snijden en dan komt het leukste! Het opdienen!
    Leg de rucola op een groot bord, of op een mooie plank. Leg daarop de gesneden biefstuk. Leg de gegaarde tomaatjes aan de zijkanten. Sprenkel wat van de knoflook-tijm-citroen olie over het geheel. Voeg dan de parmezaanse kaas en de pijnboompitten toe. Besprenkel hier een beetje van de balsamico stroop overheen.
  • Eet smakelijk en geniet ervan! Je kunt er eventueel een ciabatta broodje bij eten.
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *