De 12 onmisbare spullen in je keuken – dit heb je écht nodig
Laatst besloot ik mijn keuken grondig op te ruimen. Alle laden en kastjes gingen leeg, en alleen wat ik écht gebruikte mocht terug. Het werd een behoorlijke klus – dozen vol spullen gingen naar de kringloop en de vuilniszak puilde uit van de troep.
Maar het resultaat? Een keuken die overzichtelijk, rustig en praktisch is. Alles wat ik nodig heb, ligt binnen handbereik. Geen gezoek meer, geen overbodige rommel – en vooral: veel meer kookplezier.
Dat bracht me op het idee voor deze blog. Want wat heb je nou eigenlijk écht nodig in je keuken? Natuurlijk verschilt dat per persoon – de één bakt graag, de ander kookt elke dag vers, en weer een ander leeft prima met een koelkast en een magnetron. Maar met deze 12 onmisbare keukenspullen kom je sowieso een heel eind!

Voor het nauwkeurig afmeten van vloeistoffen. Handig bij bakken, koken én sauzen maken.

Hout is hygiënischer dan plastic, slijtvaster én vriendelijker voor je messen. Gebruik er eventueel meerdere: bijvoorbeeld eentje voor groenten en eentje voor vlees.

Perfect om mengsels luchtig en egaal te kloppen – of het nu om eieren, saus of beslag gaat.

Onmisbaar voor kaas, citrusschil, gember of groenten. Een rasp met meerdere standen is multifunctioneel en neemt weinig ruimte in.

Of je nu beslag maakt, slagroom klopt of brooddeeg kneedt: een mixer maakt je werk lichter én sneller.

Voor bakliefhebbers een must! Om koekjesdeeg, pizzadeeg of bladerdeeg gelijkmatig uit te rollen.

Niet spannend, wel essentieel. Onmisbaar bij ingeblikte tomaten, bonen of kokosmelk.

Investeer in een goed mes dat je makkelijk kunt slijpen. Eén degelijk mes is vaak beter dan een hele set van matige kwaliteit.

Handig bij roerbakken, keren, mengen én bij het leegschrapen van beslagkommen of pannen.

Een echte redder in de keuken. Ideaal bij bakken, grillen of ovengerechten – en je hoeft minder af te wassen.

Voor het invetten van bakvormen, bestrijken met ei of boter – of zelfs voor het marineren van vlees.

Als je vaak met verse knoflook kookt, bespaart dit je tijd en vieze handen. Voor mij echt een van de fijnste kleine keukentools.
Tot slot
Heb jij je keuken ook vol liggen met spullen die je eigenlijk nooit gebruikt? Misschien is het tijd om eens op te ruimen en je keuken overzichtelijker te maken. Met deze 12 basics kun je vrijwel elk recept aan – en blijft er meer ruimte (en rust!) over voor het koken zelf.

