Recept voor Nasi Goreng zonder pakje
Als het even kan, kook ik het liefst zonder pakjes of zakjes. Niet alleen omdat ik het leuk vind om in de keuken te staan, maar ook omdat ik graag weet wat er in mijn eten zit. In veel kant-en-klare mixen zitten namelijk flink wat E-nummers, smaakversterkers en zout, en dat is iets wat ik liever vermijd.
Met dit recept maak je in een handomdraai heerlijke Nasi Goreng zonder pakje, boordevol smaak én met verse ingrediënten. Het kost misschien iets meer snijwerk, maar qua smaak hoef je echt niks in te leveren – integendeel! Door slim te kruiden en te bakken krijg je die échte nasi-smaak, maar dan gezond en helemaal zelfgemaakt.
Ik serveer deze nasi het liefst met een satésaus en natuurlijk een handje kroepoek erbij. Een bordje waar iedereen blij van wordt – zonder onnodige toevoegingen.
Kan ik nasi maken met zilvervliesrijst of bloemkoolrijst?
Ja, dat kan zeker! Voor een gezondere nasi kun je Basmati rijst vervangen door zilvervliesrijst voor extra vezels, of bloemkoolrijst als je koolhydraatarm wilt eten. Let er wel op dat bloemkoolrijst minder stevig is en sneller vochtig wordt – voeg die pas op het einde toe en bak kort mee.
Kan ik de nasi van tevoren maken?
Ja, nasi is ideaal om vooruit te koken. Je kunt het gerecht tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de nasi goed afkoelen voordat je hem bewaart en warm hem op in de pan. Een scheutje olie bij het opwarmen houdt het lekker smeuïg.
Kun je nasi invriezen?
Zeker! Laat de nasi helemaal afkoelen en doe hem daarna in een goed afgesloten bakje of diepvrieszak. In de vriezer blijft nasi ongeveer 2 tot 3 maanden goed. Laat rustig ontdooien in de koelkast en warm daarna goed door.
Welke groenten zijn lekker in nasi?
Je kunt volop variëren! Klassiekers zijn prei, wortel, witte kool, taugé en ui. Maar ook paprika, sperziebonen of doperwten passen goed in nasi. Dit recept is dus perfect om restjes groenten op te maken.
Hoe krijg ik mijn nasi goed op smaak zonder zakje?
De sleutel zit in kruiden en bakken op hoog vuur. Gebruik bijvoorbeeld knoflook, ui, gember, sambal, ketjap manis en een beetje laos of korianderpoeder. Ook een scheutje sesamolie of vissaus kan veel smaak toevoegen. Proef altijd en pas aan naar jouw smaak!
Wat serveer je bij nasi goreng?
Nasi goreng is heerlijk met satésaus, een gekookt of gebakken eitje, kroepoek en eventueel atjar tjampoer (zoetzure groenten). Wil je het feestelijk maken? Serveer er ook sateetjes of gebakken banaan bij.
Zelfgemaakte Nasi Goreng
Difficulty: *4
personen30
minutesIngrediënten
350 gr zilvervliesrijst
2 uien
1 prei
1 grote wortel (of meerdere kleine)
2 teentjes knoflook
1,5 tl trassi (te koop bij de grotere supermarkt)
1 cm verse gember
1 tl komijn
1 tl kurkuma
1/2 tl laos
2 el oestersaus
3 el sojasaus
Gebakken uitjes
Bereidingswijze
- Kook de rijst zoals op de verpakking beschreven staat.
- Snipper de uien en pers de knoflook. Snijd de wortel in kleine blokjes en de prei in ringen. Schil de gember en rasp 1 cm.
- Doe wat olie in een pan en laat heet worden. Doe hier de ui in en bak glazig. Voeg dan de knoflook en gember toe en roer door elkaar. Doe de wortel en prei erbij en bak nog even door.
- Voeg dan alle kruiden toe: de trassi, komijn, kurkuma en laos. Roer alles goed door elkaar en zorg ervoor dat de kruiden goed met de groente gemengd is.
- Voeg de rijst toe en roer alles goed door elkaar.
Bak dit alles vervolgens nog even door op hoog vuur zodat de rijst lekker gebakken wordt. - Zet het vuur weer wat lager en voeg dan de oestersaus en sojasaus toe en meng dit heel goed door al het rijst.
- Bak dit nog even door. Serveer met de gebakken uitjes.
- Lekker met Atjar Tjampoer, kroepoek, satésaus en/of een gebakken eitje!

