| |

Broodjes bakken boven de vuurkorf (of kampvuur) – recept voor brood op stok

Ooit heb ik eens brooddeeg gemaakt en gingen we broodjes bakken boven de vuurkorf. En inmiddels kan bij ons kan de vuurkorf eigenlijk nooit meer aan zonder dat er ook broodjes worden gebakken boven het vuur. Het vaste prik: zodra het vuur aangaat, vragen de kinderen meteen wanneer het deeg komt. Dus wees gewaarschuwd! 😉

Deze broodjes zijn heerlijk luchtig van binnen, en extra lekker met een beetje roomboter of een van mijn zelfgemaakte smeersels. En het leukste? Je maakt ze gewoon met een simpel deeg en bakt ze direct boven de vuurkorf of een kampvuur.

Of je nu een kampvuur maakt tijdens de vakantie of een vuurkorf in de tuin gebruikt – broodjes bakken boven de vuurkorf is altijd een succes.

Waarom broodjes bakken boven de vuurkorf zo leuk is

  • Het is super eenvoudig
  • Kinderen zijn meteen enthousiast
  • Je hebt geen speciale materialen nodig
  • Je kunt eindeloos variëren (hartig, zoet, kruiden, kaas)
  • Perfect voor vakanties, herfst, winter, kampvuuravonden en gewoon doordeweeks
broodjes bakken boven de vuurkorf

Tips voor perfecte vuurkorf-broodjes

  • Houd afstand van het vuur: gloeiende kolen zijn het geheim.
  • Gebruik stevige stokken → geen losse splinters.
  • Maak het deeg niet te nat.
  • Draai het broodje rustig rond.
  • Kinderen vinden het leuker dan marshmallows 😉
  • Laat iedereen zijn eigen broodje vullen of dippen.

Broodjes bakken boven de vuurkorf of kampvuur: zo doe je dat

Zelf broodjes bakken boven het vuur is verrassend makkelijk én gezellig. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het werkt boven zowel een vuurkorf als een kampvuur. Perfect als activiteit met kinderen, op de camping of tijdens een buitenkookavond.

Hieronder leg ik stap voor stap uit wat je nodig hebt, en hoe je zorgt dat je broodjes mooi garen boven het vuur.

Wat heb je nodig om broodjes boven vuur te bakken?

Veelgestelde vragen over broodjes bakken boven vuur

Hoe lang moeten broodjes boven vuur bakken?

Gemiddeld zo’n 5 minuten, afhankelijk van de hitte van de kolen en de dikte van het broodje.

Welk deeg is geschikt voor broodjes bakken boven de vuurkorf?

Simpel gistdeeg zoals het recept hieronder werkt het best, maar ook pizzadeeg of Turks brooddeeg doet het prima.

Kun je broodjes boven een BBQ bakken?

Ja! Zolang je gloeiende kolen hebt, werkt dit net zo goed als een kampvuur.

Waarom valt het deeg soms van de stok?

Dan is het deeg te nat, of de stok te glad.

Ga je dit recept maken? Tag mij op Instagram @lussik.nl. Ik vind het superleuk om te zien wat jij hebt gemaakt!

Zelf broodjes bakken op de vuurkorf

0.0 from 0 votes
Difficulty: *
Hoeveelheid

7

broodjes
Bereidingstijd (excl. rijstijd!)

20

minutes

Let op! Dit deeg moet een uur rijzen. Denk daaraan als je je vuurkorf al aan hebt. ☺️

Ingrediënten

  • 250 gr bloem

  • 7 gr gist

  • 150 ml lauwwarm water

  • 1 el suiker

  • 1 el olijfolie

  • Extra
  • Satéprikkers of andere stokjes om de broodjes op te doen

Bereidingswijze

  • Doe de lauwwarme water in een kom en meng de gist en de suiker er goed doorheen zodat het zo goed mogelijk oplost.
  • Doe de bloem, olijfolie en het gistmengsel in een kom. Kneed vervolgens met je handen tot een mooi deeg. Het deeg mag nog iets plakkerig zijn, maar je handen mogen er niet meer vies van worden. Het kneden mag zeker wel een minuut of 5 duren. Zo activeer je de gist en gaat het deeg mooi rijzen. Hier krijg je lekker luchtig brood van. Is je deeg te nat? Voeg dan wat bloem toe. Is je deeg te droog? Voeg dan wat water toe.
  • Doe een scheutje olijfolie in een schone kom en leg daar het deeg op. Dek de kom luchtdicht af met folie en zet weg op een warme plek. Laat dit een uur rijzen of totdat het deeg verdubbelt is.
  • Als je deeg genoeg gerezen is, kneed je het nogmaals goed door. Maak dan bolletjes. Uit dit deeg kon ik zelf 7 broodjes maken.
  • Spies de bolletjes deel om een (schone) stok.
  • Houd de broodjes boven het vuur en draai zeer regelmatig rond. Pas op dat je ze niet in het vuur houdt, want dan gaat het echt te hard en worden je broodjes zwart, en is de binnenkant nog niet gaar. Je moet even geduld hebben. Per broodje heb je zo’n 5 minuutjes nodig om hem gaar en goudbruin te laten worden.
  • De broodjes smaken heerlijk met wat roomboter en snufje zeezout.
    Maar je kunt ook eens 1 van deze 3 smeersels proberen!
    Eet smakelijk!
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *