Courgettecake met pecannoten – smeuïg, kruidig & verrassend lekker

Regelmatig kijk ik door mijn vaak gemaakte recepten om te kijken of ik ze al met jullie heb gedeeld op Lussik.nl. En ineens was daar de courgette cake! Hoe is het mogelijk dat ik die nog niet op de site had staan? Daar komt dus nu verandering in.

Wie zegt dat groente alleen in het avondeten thuishoort, heeft deze courgettecake nog niet geproefd! Deze cake is een blijvertje bij ons thuis: heerlijk smeuïg, kruidig en met een fijne crunch van pecannoten. En geloof me, niemand die doorheeft dat er courgette in zit – zelfs de kinderen niet 😉.

Het begon ooit als een experiment met een overvloed aan courgettes uit de moestuin, maar inmiddels is dit recept favoriet bij verjaardagen, picknicks en gewoon als lekker tussendoortje. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je deze verrassend lekkere cake zelf maakt.

Waarom courgette in cake?

Courgette zorgt ervoor dat je cake heerlijk luchtig en vochtig blijft, zonder dat het zwaar wordt. En nee, je proeft de groente echt niet terug! Het is een perfecte manier om ongemerkt wat extra groenten binnen te krijgen – zelfs voor de kleinste kieskeurige eters.

Tips & variaties:
  • Voeg wat rozijnen of stukjes appel toe voor extra zoetheid.
  • Liever zonder geen pecannoten? Laat ze weg of vervang ze door walnoten of chocolade.
  • Maak er muffins van in plaats van een cake – handig voor onderweg of in de lunchtrommel.
Baktip:

Zorg dat je een goede cakevorm gebruikt die de warmte goed verdeelt. Ik bak zelf graag in dit fijne bakblik van Dille & Kamille – stevig, duurzaam en precies de juiste maat.
Dit is het bakblik dat ik gebruik

Laat van je horen!

Heb jij deze courgettecake gemaakt? Laat het me weten in de reacties of deel je resultaat op Instagram met @lussik.nl – ik vind het geweldig om jullie baksels te zien!

Courgettecake met pecannoten

0.0 from 0 votes
Difficulty: **
Hoeveelheid

1

cake
Bereidingstijd

30

minutes
Cake in de oven

1

hour 

15

minutes

Een heerlijke, smeuïge cake met geraspte courgette, pecannoten en warme kruiden. Perfect als tussendoortje of bij de koffie.

Ingrediënten

  • 300-350 gr courgette

  • 375 gr zelfrijzend bakmeel

  • 100 gr ongezouten en ongebrande pecannoten

  • 200 gr suiker

  • 1 zakje vanillesuiker (8 gr)

  • Eiwit van 3 eieren

  • 200 ml zonnebloemolie

  • Snufje zout

  • 2 tl kaneel

Bereidingswijze

  • Hak de pecannoten grof.
  • Meng alle droge ingrediënten (zelfrijzend bakmeel, suiker, vanillesuiker, pecannoten, kaneel en nootmuskaat in een kom
  • Klop de eiwitten stijf
  • Rasp de courgette. Doe de rasp in een zeef en druk aan met een lepel. Haal zoveel mogelijk vocht uit de courgette. De rasp moet zo droog mogelijk zijn.
  • Meng dan met een mixer de olie, het eiwit en de courgette rasp door de droge ingrediënten. In het begin blijft het deeg wat kruimelig, maar zodra je door blijft mixen zal het mooi beslag gaan worden. Het helpt als je op het laatst nog even goed roert met een spatel.
  • Vet een bakblik in en leg een vel bakpapier op de bodem en zijkant.
  • Doe het beslag in het cakeblik en bak dit in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte) op 180 graden gaar. Dit duurt zo’n 75 minuten. Blijf tegen de eindtijd goed opletten. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of hij gaar is. Komt je satéprikker er schoon uit, dan is de courgette cake gaar. Blijven er nog wat cakeresten aan de prikker hangen? Doe hem dan nog eventjes in de oven. Maar gaar is gaar. Als je de cake te lang in de oven laat, zal hij wat droger worden.
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *