Appelkruimeltaart recept
| |

Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart is zo’n taart die altijd goed is. Niet ingewikkeld, maar precies dat waar je zin in hebt bij een kop koffie of thee. Warm, kruimelig en met zachte appels die een beetje wegsmelten in de oven.

Deze versie maak ik net even anders dan de klassieke appelkruimeltaart. Ik gebruik namelijk custardpoeder door de appelvulling. Dat zorgt ervoor dat de appels niet waterig worden, maar juist romig en zacht. Geen natte bodem en geen losse appels, maar een vulling die mooi bindt en perfect samenkomt met het kruimellaagje erbovenop.

Wat ik zo fijn vind aan deze appelkruimeltaart, is dat hij altijd lukt. Je hoeft geen ervaren bakker te zijn en je hoeft ook niet eindeloos af te wegen of iets wel goed komt. Het is zo’n taart die je maakt voor visite, voor het weekend of gewoon omdat je appels over hebt en zin hebt om iets te bakken.

Hij is lekker lauwwarm, maar de volgende dag misschien nog wel beter. En met een beetje slagroom of een bol vanille ijs erbij… daar wordt niemand chagrijnig van!

Appelkruimeltaart

Waarom dit recept werkt

  • Custardpoeder bindt het appelsap → geen natte taart
  • De kruimellaag blijft knapperig
  • Mooie balans tussen fris (appel) en romig (custard)
Zelfgemaakte appelkruimeltaart met kruimellaag

Veelgemaakte fouten

  • Te sappige appels gebruiken zonder binding
  • Te hard drukken op het kruimeldeeg
  • Taart te snel aansnijden (even laten afkoelen!)

Variaties

  • Voeg kaneel of kardemom toe aan de appels
  • Meng wat havermout door het kruimeldeeg
  • Gebruik peer in plaats van appel (of half/half)
Welke appels zijn het beste voor appelkruimeltaart?

Elstar, Jonagold of Goudreinet werken het best: fris en niet te zacht.

Waarom custard in appelkruimeltaart?

Custard zorgt voor een romige vulling en voorkomt dat de taart nat wordt.

Kan ik appelkruimeltaart invriezen?

Ja, dat kan prima. Laat volledig afkoelen en goed verpakken.

Hoe lang blijft appelkruimeltaart vers?

2–3 dagen in de koelkast, goed afgedekt.

Ga je dit recept maken? Tag mij op Instagram @lussik.nl. Ik vind het superleuk om te zien wat jij hebt gemaakt!

Probeer ook eens de “normale” variant: Appeltaart! Of misschien deze appel crumble.

Appelkruimeltaart

0.0 van 0 votes
Moeilijkheid: **
Hoeveelheid

10

personen
Bereidingstijd (incl. baktijd)

1

hour 

30

minutes

Appelkruimeltaart met een romige appelvulling door custard en een knapperige kruimellaag.

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 250 gr bloem

  • 150 gr koude roomboter

  • 80 gr suiker

  • 1 zakje vanillesuiker (8gr)

  • snufje zout

  • 1 ei

  • 2 el custardpoeder

  • Voor de appelvulling:
  • 5-6 grote appels (Elstar, Jonagold of Goudreinetten)

  • 2-3 el suiker

  • 1-2 tl kaneel

  • 1 tl citroensap

  • 1 el custardpoeder

  • Voor de kruimellaag
  • 150 gr bloem

  • 100 gr koude roomboter

  • 100 gr suiker

  • 1 tl kaneel

Bereidingswijze

  • Bodemdeeg maken:
  • Doe bloem, suiker, vanillesuiker, zout en koude boter in een kom.

  • Wrijf of mix tot kruimels ontstaan.
Voeg het ei toe en kneed heel kort tot een soepel deeg.
  • Maak een bal van het deeg. Doe hier wat vershoudfolie overheen en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • De inhoud van de taart:
  • Schil de appels en snijd in blokjes.
Meng met de suiker, kaneel, citroensap en custardpoeder.
    De custard bindt het vocht én geeft een zachte vanillesmaak.

  • Na 30 minuten kan je deeg weer uit de koelkast. Rol hem uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 0,5 centimeter dikte.
  • Vet je springvorm in.
  • Doe daar je uitgerolde deeg voor de bodem in.
  • Rol het overgebleven deeg uit en maak stroken voor de zijkant van je deeg. Druk alles goed aan elkaar vast, zodat er geen gaten of kiertjes meer zijn. Strooi 2 el custardpoeder over de bodem en spreid goed uit.
  • Voeg dan de appelstukjes toe.
  • De kruimellaag:
  • Meng bloem, suiker, kaneel en boter tot kruimels.
Houd de kruimels grof, dat bakt het mooist
  • Strooi dit royaal over de appels.
  • Werk de taart aan de randjes mooi af. Ik heb het randje mooi recht afgesneden en wat richting de taart geduwd.
  • Bak de taart 50–60 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C (boven- en onderwarmte).

    Worden de kruimels te donker? Leg er aluminiumfolie over.
    Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm losmaakt.
(Anders breekt hij, dus echt even geduld!)

In dit artikel staan een paar affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij via zo’n linkje iets koopt, zonder dat het jou iets extra kost. Ik gebruik alleen links naar producten waar ik echt achter sta (en vaak zelf ook gebruik in mijn keuken). Zo help je mij om Lussik.nl draaiende te houden én gratis recepten te blijven delen. Dank je wel! 💛

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *