Zelf vetbollen maken

Let op! Dit recept is niet om zelf op te eten! Je gaat aan de slag voor de vogeltjes buiten.

In de winter hebben de vogels moeite met zelf eten te vinden. Al helemaal als er sneeuw ligt. Wij kunnen de vogels een handje helpen door voer in de tuin te leggen. Denk aan pindanetjes, speciale vogel pindakaas of een schaaltje meelwormpjes. Maar hoe leuk is het om zelfgemaakte vetbollen in je tuin te hangen?

Dit is een hele leuke activiteit om met kinderen te doen. De kinderen kunnen veel zelf doen en het duurt niet zo lang. Dus ook voor kinderen met een korte spanningsboog is het erg leuk om te doen.
Het enige nadeel is dat de vetbollen in de vorm moet blijven tot ze zijn uitgehard en je dus veel vormpjes tegelijk nodig hebt om verder te kunnen.

Zelf vetbollen maken

Recipe by Mariska
0.0 from 0 votes
Hoeveelheid

14

vetbollen
Bereidingstijd

30

minutes

De hoeveelheid die je uit dit recept krijgt, is afhankelijk van welke vormpjes je gebruikt.

Ingrediënten

  • 250 gr hard frituurvet

  • 250 gr vogelzaad

  • Extra:
  • Heel veel bakvormpjes

Bereidingswijze

  • Laat het vet warm worden zodat het vloeibaar wordt. Als het frituurvet bijna is opgelost, haal het dan alvast van de warmtebron. Het vet smelt dan vanzelf, maar je voorkomt hiermee dat het vet te heet wordt en je er niet meer mee kunt werken.
  • Doe het vogelzaad erbij en roer goed door elkaar. Blijf goed roeren en zorg dat het vet wat afkoelt en weer wat harder begint te worden. Om dit proces wat te versnellen zou je de pan even in koud water kunnen zetten.
  • Leg een bakplaat met bakpapier klaar en zoek de vormpjes uit die je wil gaan gebruiken. Zet die op de bakplaat.
  • Vul de vormpjes met het vogelzaadmengsel en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • TIP: Als je een gaatje maakt met een satéprikker, kun je er later een touwtje doorheen doen!
  • Laat uitharden (zet eventueel buiten neer).
  • Geef de vetbolletjes een mooi plekje in je tuin!
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

  • Vetten en oliën

    Begin 2020 heb ik mijn opleiding orthomoleculaire voedingsdeskundige afgerond. Een groot hoofdstuk uit die studie ging over de verschillenden soorten vetten en oliën. Omdat we tijdens het koken en bakken vaak gebruik maken van vetten en oliën, en er eigenlijk maar weinig goede informatie over te vinden is, vind ik het belangrijk om hier een…

  • |

    Frikandellenbroodjes

    Wie kent ze niet. Die overheerlijke frikandellenbroodjes! Vroeger, toen ik nog op school zat, haalde ik ze vaak in de pauze bij de C1000. Die vond ik altijd het allerlekkerst!Met dit recept maak je snel en makkelijk je eigen frikandellenbroodjes. Inclusief curry in de vulling. Hou je meer van ketchup, dan kun je de curry…

  • |

    Kruidenboter maken

    Als je eenmaal een keer zelf kruidenboter hebt gemaakt en hebt geproefd hoe lekker dat is, haal je geen kant-en-klare meer uit de winkel! Het is super makkelijk om te maken, smaakt lekker en je kunt ook meteen een wat grotere hoeveelheid maken.Zorg altijd dat je de boter voor het eten een tijdje uit de…

  • |

    Oh Henry!

    Toen ik in 2013 in Canada was, maakte ik voor het eerst kennis met de Oh Henry candybars. Ik vond ze verrukkelijk! Het is een soort Snickers zoals we die in Nederland kennen, maar er zit iets meer pindakaas-smaak in. En waar hou ik nou zo erg van? Juist, pindakaas! Op een middag gingen we…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *