|

Tunesische Brik

Vanaf mijn 6e tot mijn 12e gingen wij elke herfstvakantie naar Tunesië. Elk jaar zaten we dan in hetzelfde hotel, en dat was altijd weer een feest! We hebben zo aardig wat mensen leren kennen daar en zijn zelfs een paar keer uitgenodigd om bij mensen thuis te komen eten. Als kind vond ik dat gek genoeg niet eens zo bijzonder. Ik ging gewoon mee met mijn ouders. Maar nu moet ik er nog vaak aan terug denken. Hoe mooi en bijzonder is het dat je een kijkje kunt nemen bij mensen in een ander land, die op een heel andere manier leven.

Op deze vakanties maakte ik kennis met de Tunesische keuken. En 1 gerecht is mij in het bijzonder bijgebleven: Brik. Dit is een mengseltje van ui, tonijn, peterselie, champignons en ei omhult in heerlijk knapperig filodeeg.
Het is even een werkje om het te maken, maar hoe vaker je het doet, hoe beter het je afgaat. En het is echt de moeite waard. In combinatie met couscous en gegrilde groente is dit een waardig avondmaal.

Dan rest mij alleen nog te zeggen: أتمنى لك وجبة شهية Met andere woorden: Eet smakelijk!

Tunesische Brik

Recipe by MariskaDifficulty: ***
Hoeveelheid

4

Personen
Bereidingstijd

45

minutes

Je kunt het recept op 2 manieren maken, namelijk met een voorgekookt ei, of met een rauw ei. Kies voor jezelf een manier die jij wilt. In de beschrijving hieronder staan beide opties beschreven.

Ingrediënten

 • 1 grote ui

 • Handje vol peterselie

 • 140 gr tonijn uit blik (op oliebasis!)

 • Zout, peper

 • 4 eieren

 • 4 vellen filodeeg

 • Frituurolie

Bereidingswijze

 • Als je de eieren gekookt in het pakketje wil doen, begin dan met het koken van de eieren. Kook ze medium.
 • Snipper de ui. Hak de champignons in vieren. Doe wat olie in de pan en fruit hierin de ui. Doe dan de tonijn en peterselie erbij. Voeg dan de champignons toe en bak dit nog even goed door. Breng op smaak met wat peper en zout. Let op dat je niet teveel zout gebruikt, want de tonijn is ook al erg zout.
 • Laat 4 vellen filodeeg ontdooien. Ik gebruik altijd Spring Rolls. Dit haal ik bij de Toko.
 • Zorg dat de frituurolie op 180 graden is. Dit kan in een pan op het vuur, maar in een frituurpan is het makkelijker, omdat deze de temperatuur mooi zelf regelt.
  Vouw de buitenste randjes van het filodeeg een klein stukje naar binnen, zodat je het vierkant wat kleiner maakt. Leg hem voor je neer als een ruit. Doe dan ongeveer 2 eetlepels van het tonijnmengsel in de onderste hoek en zorg dat alle vulling netjes in het deeg blijft. Zie foto hieronder.
 • Dan kun je het gekookte ei erop leggen. Gebruik je rauw ei, breek het ei dan eerst in een schaaltje en doe het dan voorzichtig boven het mengsel in het filodeeg. Pas op dat er geen ei van het filodeeg af lekt. Al het ei moet “binnen” blijven.
 • Dan vouw je het filodeeg voorzichtig dicht.
 • Dan pak je hem aan de punt op (zorg dat alles erin blijf zitten!) en laat hem rustig in het vet glijden. Druk de randjes meteen aan met bijvoorbeeld een schuimspaan.
 • Bak de Brik aan beide kanten mooi bruin. Zodra hij goudbruin is, is hij klaar. Dit duurt zo’n 2 minuten per kant ongeveer. Laat hem even uitlekken op een bordje met een keukenpapier.
  Herhaal deze stappen totdat je alle 4 klaar hebt.
 • Dit gerecht kun je perfect combineren met Couscous en wat gegrilde groente (bijvoorbeeld aubergine, courgette, paprika en wortel). Geniet ervan!

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *