|

Avocadopit ontkiemen en planten

Soms heb je van die ideeën in je hoofd die nooit tot uitvoering komen, maar altijd een idee blijven. Dat had ik ook met het planten van een avocadopit. Tot afgelopen zomer. Toen besloot ik mijn idee eens om te zetten in een plan. Ik ben me gaan inlezen op welke manieren je een avocadopit kunt laten kiemen en heb meerdere manieren uitgeprobeerd. Uiteindelijk gaf de uitvoering met de cocktailprikkers het beste resultaat en die wil ik dan ook graag met jullie delen.
Er zit soms best wel wat verschil in avocado’s. De 1 is heel lekker romig, de ander is wat draderig van binnen. De 1 heeft heel veel vruchtvlees, de ander heeft vooral een dikke pit. Ik weet niet of het echt wat uitmaakt voor het eindresultaat, maar wat ik zelf heb gedaan is een pit bewaard van een avocado die ik van goede kwaliteit vond. Hij was vol van smaak, romig en had veel vruchtvlees.
Of er daadwerkelijk een avocado aan gaat groeien, weet ik nog niet. Mijn avocadoplantje groeit nog steeds erg goed en krijgt er bijna maandelijks een blad bij. Hij is nu (december 2020) 6 maanden oud. Wie weet gaat het lukken!

Een avocadopit laten kiemen

Een avocadopit kun je niet zomaar in de grond stoppen. Nou ja, het kan natuurlijk wel, maar verwacht dan geen resultaat.
Een avocadopit moet je eerst laten kiemen voordat je hem kunt planten. En hoe moet je dat nou doen? Ik leg het je uit!

Begin bij het begin. Haal de pit uit de avocado. Als je de avocado halveert, zorg er dan voor dat je niet met je mes de pit beschadigd.
Maak de avocadopit schoon met wat lauwwarm water. Steek vervolgens 4 cocktailprikkers aan elke kant van de pit. Doe dit niet te diep, maar laat ze er zo ver uitsteken dat de pit op een glas kan leunen door middel van de prikkers.

Vul een glas of potje met water en zorg ervoor dat de pit met het onderste gedeelte in het water hangt.

En nu is het een kwestie van heel veel geduld hebben. Want het kan wel 2 maanden duren voor er iets gaat gebeuren. Ververs het water om de dag. En als je ziet dat je pit vies wordt, of gaat schimmelen, maak hem dan voorzichtig schoon met wat water. Het is erg belangrijk dat je pit altijd onder water blijft staan. Ik heb tijdens onze zomervakantie de buren niet alleen gevraagd om de katten te verzorgen, maar ook mijn avocadopitten! Haha!

Na een paar weken komt er aan de onderkant voorzichtig een wortel te voorschijn. Die wortel gaat helemaal naar beneden tot onderin je glas groeien. En als je weer wat weken verder bent, zul je gaan zien je dat je avocadopit begint te scheuren. Er zal aan de bovenkant wat zichtbaar worden: de eerste tekenen van je avocadoplantje!

Het kan wel 3 à 4 maanden duren voordat je plantje zo groot is als dit.

Avocadopit planten

Na een paar maanden goede verzorging van je avocadopit zal die goede verzorging en geduld beloond worden. Je plantje zal groter gaan groeien en de wortel wordt langer. Hij zal gaan rondkrullen in je glaasje. Het is tijd om je avocadopit in te planten!

Als de eerste blaadjes van je plant goed zichtbaar zijn en de wortel wat scheuten heeft gekregen, is het tijd om je avocadopit in te gaan planten.
Neem een potje met wat potgrond en maak met je vinger een gat in de aarde, zodat daar de wortel in kan. Ga niet duwen of forceren, anders heb je kans dat de wortel afbreekt en is je maandenlange project voor niks geweest. Dus ga voorzichtig te werk.
Eerst haal je de cocktailprikkers uit de pit en stop je hem voor de helft in de aarde. Druk zachtjes aan en geef hem meteen wat water.

Je avocadoplant verzorgen

Een avocadoplant verzorgen is niet zo moeilijk. Wel moet je een paar dingen in de gaten houden.


De avocadoplant is een tropische plant en staat dus graag op een warme en lichte plek. Pas op voor direct zonlicht, want de blaadjes verbranden snel! Geef hem regelmatig water. Zorg dat de aarde vochtig blijft, maar niet te nat. Als de blaadjes gaan hangen ben je eigenlijk al en een beetje te laat met water geven.

Als je hem jaren goed blijft verzorgen, dan kun je hem naar verloop van tijd verpotten naar een grotere pot. Het wordt dan echt een klein boompje. En wie weet pluk jij na een jaar of 5 je eerste eigen avocado!
Ik wens je veel succes! Niet opgeven, gewoon veel geduld hebben. Dan lukt het vast!

Wil je meer zien? Bekijk dan onderstaand filmpje eens 😊

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *