|

Hachee maken – Ouderwets lekker en heerlijk mals stoofvlees

Hachee maken… het blijft voor mij één van die gerechten die meteen een gevoel van thuis oproepen. Zodra de uien in de pan gaan en langzaam beginnen te karamelliseren, weet ik: dit wordt zo lekker! Ik zet het vaak al ’s ochtends op, zodat het de hele dag kan pruttelen. Dat is misschien wel het állerbeste aan hachee: hoe langer het op het vuur staat, hoe malser het vlees en hoe dieper de smaak wordt. En ondertussen gaat er zo’n heerlijke herfstige geur door het huis. Je weet wel, zo’n geur waar iedereen spontaan honger van krijgt.

Wat ik zo fijn vind aan hachee maken, is dat het eigenlijk heel simpel is, maar zó veel voldoening geeft. Je hebt geen ingewikkelde ingrediëntenlijst nodig, geen gekke technieken — alleen tijd, geduld en goede basisproducten. En juist daarin zit de magie. Want met een paar uien, wat rundvlees en kruidnagel maak je iets wat voelt als een dikke knuffel op een bord.

Kruidnagel trucje!

hachee maken
Kruidnagels in ui gestoken voor hachee

En nu komt mijn favoriete trucje. Ik gebruik namelijk altijd hele kruidnagels in dit recept, maar ik wil ze natuurlijk niet terugvinden op mijn bord. Dus duw ik ze, samen met het laurierblaadje, in een halve ui. Een soort natuurlijke ‘spice holder’. Je vist het er later zo uit. Geen gepeuter, geen verrassingen tussen je kiezen, wél die diepe, warme smaak. Iedereen die dit eenmaal ziet, zegt: “Wacht… waarom doen we dit niet bij alles?”

De smaak van deze hachee is precies zoals ik het wil: zacht vlees dat uit elkaar valt als je er met je lepel tegenaan tikt, een licht zoete achtergrond door de uien en de ontbijtkoek, en die typische, ouderwetse hachee-kruidigheid die je alleen krijgt door rustig te laten sudderen. Geen haast. Geen gedoe. Gewoon echt comfortfood.

Ga je deze hachee maken en ben je nog op zoek naar een goede stoofpan? Zelf gebruik ik al jaren deze!

Serveer het met aardappelpuree, frietjes, rijst of zelfs bloemkoolpuree, alles past hier eigenlijk wel bij. Maar eerlijk? Met een flinke schep romige puree erbij is het voor mij de ultieme klassieker.

Hachee maken in pan

Waarom dit recept altijd lukt

  • Het vlees krijgt écht de tijd om mals te worden → minimaal 3 uur sudderen.
  • Uien geven de basissmaak; veel uien = veel diepgang.
  • Ontbijtkoek zorgt voor binding én een subtiel zoetje.
  • De kruidnagel-truc maakt het smaakvol maar nooit te overheersend.

Veelgemaakte fouten

  • Te kort stoven → vlees blijft taai.
  • Te weinig uien → de saus blijft vlak.
  • De kruidnagels los in de pan gooien → je vindt ze gegarandeerd terug.
  • Te hoge temperatuur → hachee moet pruttelen, niet koken.

Variaties

  • Voeg een scheut appelazijn toe voor een fris zuurtje.
  • Maak het glutenvrij door glutenvrije ontbijtkoek te gebruiken.
  • Voeg een groot stuk wortel toe voor extra zoetigheid (verwijder na het stoven).

Ga je deze hachee maken? Tag mij op Instagram @lussik.nl – ik vind het superleuk om te zien wat jij hebt gemaakt!

Hou je van dit soort comfortfood? Probeer dan ook eens mijn Franse uiensoep!

Hachee maken – Ouderwets lekker en súper mals rundvlees

0.0 from 0 votes
Difficulty: **
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

20

minutes
Bereidingstijd

3

hours 
Totale bereidingstijd

3

hours 

20

minutes

Een heerlijk ouderwetse hachee met mals rundvlees, diepe smaak en mijn handige kruidnagel-truc. Perfect als comfortfood op koude dagen — simpel om te maken en gegarandeerd succes.

Ingrediënten

  • 700 gr rundvlees (riblappen of sukadelappen)

  • 350 gr gesneden uien (in halve ringen) + 1 extra ui!

  • 2 tenen geperste knoflook

  • 50 gr bloem

  • 50 gr roomboter

  • 50 ml zonnebloemolie

  • 5 kruidnagels

  • 1 laurierblad

  • 2 plakken ontbijtkoek

  • 1 runderbouillonblokje

  • 400 ml water

  • zout, peper

Bereidingswijze

  • Dep het vlees droog met wat keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
    Snijd het vlees in stukken van ongeveer 1 à 2 cm groot.
  • Doe de bloem in een schaal en doe daar de gesneden stukjes vlees bij. Zorg dat het vlees rondom mooi wit wordt.
  • Pak de extra ui en snij die doormidden. Leg hierover het laurierblaadje er prik 1 voor 1 de kruidnagels in de ui zodat het laurierblaadje vast komt te zitten. Zo voorkom je dat je straks je kruidnagels uit je hachee moet gaan vissen.
  • Doe de roomboter en de zonnebloemolie in een grote stoofpan. Zodra de boter niet meer borrelt kan het vlees erbij in. Laat dit een beetje bruin bakken.
  • Voeg dan de gesneden uien (nog niet de ui met de kruidnagel!) en de knoflook toe en roer goed door.
  • Roer dit goed door en laat dit zo’n 5 minuutjes braden. Blijf goed roeren.
  • Voeg dan het water en de ui met het laurierblaadje en de kruidnagels toe. Zorg dat alles een beetje onder water staat.
    Dit is het moment waarop je even niks meer hoeft te doen. Laat dit minstens 3 uur lekker sudderen op laag vuur met de deksel op de pan. Af en toe wel even roeren.
  • Als de hachee lang genoeg heeft gestaan en het bijna etenstijd is, is het tijd om de hachee verder in te gaan dikken. Dat doen we door er 2 plakjes ontbijtkoek in te gaan verkruimelen en een runderbouillonblokje toe te voegen.
  • Laat dit vervolgens op iets hoger vuur met de deksel van de pan door sudderen. Blijf tussendoor goed roeren. Na ongeveer 10 minuutjes is het klaar. Wil je de saus iets verder ingedikt hebben? Laat het dan nog wat langer op deze manier sudderen.
    Eet smakelijk!!

In dit artikel staan een paar affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij via zo’n linkje iets koopt, zonder dat het jou iets extra kost. Ik gebruik alleen links naar producten waar ik echt achter sta (en vaak zelf ook gebruik in mijn keuken). Zo help je mij om Lussik.nl draaiende te houden én gratis recepten te blijven delen. Dank je wel! 💛

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *