3 heerlijke smeersels voor op stokbrood – kruidenboter & meer

Of je nu soep serveert, een borrelplank maakt of gewoon een vers stokbroodje in huis hebt: een lekker smeersel mag niet ontbreken. In deze blog deel ik drie van mijn favorieten: een klassieke kruidenboter, een frisse citroen-knoflookboter en een verrassend smeuïge paprika-tomatentapenade. Makkelijk te maken, bomvol smaak en ideaal om te serveren bij elke gelegenheid.

Sommige zijn romig, andere plantaardig, maar allemaal zijn ze heerlijk op een knapperig broodje. Ga je voor vertrouwd of probeer je iets nieuws?

Heb je zin om broodjes te bakken boven de vuurkorf of het kampvuur? Dan mogen deze smeersels zeker niet ontbreken. Bekijk hier het recept voor brood op een stok – perfect voor een gezellige avond buiten!

Recept voor de klassieke kruidenboter:

Klassieke kruidenboter voor op stokbrood

0.0 from 0 votes
Difficulty: *
Hoeveelheid

100

gr
Bereidingstijd

15

minutes

Deze romige kruidenboter is een echte klassieker. Gemaakt met roomboter, knoflook en verse kruiden zoals peterselie en bieslook. Heerlijk op warm stokbrood, bij de barbecue of als smaakmaker naast een soepje. Snel gemaakt en altijd goed!

Ingrediënten

  • 100 gr roomboter (op kamertemperatuur)

  • 1 teentje knoflook (geperst)

  • 1 el fijngehakte peterselie

  • 1 el klein gesneden bieslook

  • Zout en peper

Bereidingswijze

  • Meng alle ingrediënten door elkaar tot een smeuïge boter. Laat in de koelkast weer iets opstijven, maar serveer op kamertemperatuur. Lekker op warm stokbrood of toast.

Recept voor de citroen – knoflookboter:

Frisse citroen-knoflookboter (lekker op stokbrood)

0.0 from 0 votes
Difficulty: *
Hoeveelheid

100

gr
Bereidingstijd

15

minutes

Deze frisse kruidenboter krijgt een verrassende twist door de toevoeging van citroenrasp en -sap. Samen met knoflook en peterselie is dit smeersel heerlijk op stokbrood, bij vis of als frisse tegenhanger op een borrelplank. Makkelijk te maken en boordevol smaak!

Ingrediënten

  • 100 gr roomboter (op kamertemperatuur)

  • 1 tl citroenrasp (biologisch)

  • 1 el citroensap

  • 1 teentje knoflook (geperst)

  • 1 el fijngehakte peterselie

  • Beetje zeezout

Bereidingswijze

  • Roer alles goed door de zachte boter. De citroen geeft een frisse twist – heerlijk bij vis, soep of als borrelhapje.

Recept voor paprika tomaten tapenade:

Paprika-tomatentapenade – vegan smeersel voor stokbrood

0.0 from 0 votes
Hoeveelheid

100

gr
Bereidingstijd

15

minutes

Deze tapenade is een heerlijke, smeuïge spread op basis van zongedroogde tomaat en geroosterde paprika. Vol smaak, makkelijk te maken en helemaal plantaardig! Perfect als smeersel op stokbrood of als dip bij de borrel.

Ingrediënten

  • 4 zongedroogde tomaten op olie (uitgelekt)

  • ½ geroosterde paprika (mag gewoon uit een pot of zelf geroosterd)

  • 1 el olijfolie

  • ½ teentje knoflook

  • Snufje chilivlokken (optioneel)

Bereidingswijze

  • Pureer alles tot een smeuïge tapenade in een keukenmachine of met een staafmixer. Smeerbaar én vol smaak – lekker op stokbrood of als dip bij rauwkost.

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *