Crème Brûlée
Als we naar een buffetrestaurant gaan, kies ik bij de toetjes standaard een schaaltje Crème Brûlée als ze dat hebben. Ik vind het een heerlijk nagerecht. Vol romig van smaak met een lekker krakend korstje van gekarameliseerde suiker… Mmmmmh!
Crème Brûlée betekent letterlijk “gebrande room” . Het is een soort room / pudding met een gekarameliseerd suikerlaagje erboven op. Je maakt dit heerlijke nagerecht in speciale Crème Brûlée bakjes, ook wel ramekins genoemd.
Het is een vrij eenvoudig recept met weinig ingrediënten. Je moet alleen even weten hoe het moet. En laat ik je daar nu graag mee willen helpen! 🙂 Eet smakelijk!
Crème Brûlée
Difficulty: **4
personen1
hourIngrediënten
500 ml slagroom
6 eieren (alleen de dooiers nodig)
1 vanillestokje
75 gr suiker
Beetje rietsuiker om het bovenste laagje te maken
- Benodigdheden
4 ramekins of andere kleine ovenschaaltjes (ongeveer 10 cm doorsnee)
Een ovenschaal waar alle 4 de schaaltjes in passen
ongeveer 1 liter gekookt water
Klein gasbrandertje (Crème Brûlée brander)
Bereidingswijze
- Doe de slagroom in een pannetje en schraap het merg uit het vanillestokje.
Doe vervolgens het merg èn het vanillestokje in de pan bij de slagroom en verhit dit tot het bijna kookt. - Doe de eidooiers in een kom en voeg de suiker toe. Roer dit door tot een egaal mengsel.
- Zodra de room bijna kookt, haal je het vanillestokje eruit en voeg je een klein beetje room toe aan het eierdooi mengsel. Roer dit snel en goed door elkaar.
- Zodra ook dat een egaal mengsel is geworden, doe je de rest van de room erbij in en roer je dit alles goed door elkaar.
- Zorg ondertussen dat je ongeveer 1 liter gekookt water klaar hebt staan.
- Als je de room en de eierdooi mengsel goed door elkaar hebt gemengd, schenk je het in de ramekins
- De ramekins zet je in 1 grote ovenschaal. Deze schaal vul je met kokend water, zodat de ramekins tot de helft onder water staan.
- Laat de Crème Brûlée gaar worden in een voorwarmde oven op 150 graden, zo’n 40 minuten. Let er goed op dat ze niet te bruin worden.
- Zodra de Crème Brûlée gaar is, haal je de ramekins uit de ovenschaal en laat je ze even een beetje afkoelen.
- Doe dan een klein laagje rietsuiker op de room en ga er met een brander overheen totdat de suiker karameliseerd. Doe dit niet te lang, anders verbrandt de suiker er krijg je een bittere smaak. Om een extra krokant laagje te krijgen, kun je deze stap nog een keer herhalen.
- Laat de Crème Brûlée goed afkoelen voordat je het serveert. Maar let op: Laat ze niet te lang staan! Anders gaat de suiker het vocht uit de room trekken en ben je het lekkere, en juist zo kenmerkende knapperige korstje kwijt.
Wil je dit gerecht voorbereiden, maak hem dan tot stap 9. Ga dan vlak voor serveren verder met stap 10.
Hallo Lusik,
Bedankt voor het recept!
Het wordt wel tijd om een nieuwe video te maken 😊
Eén klein detail aan het eind. Zie het aub als tip en geen kritiek.
De suiker altijd kort voor het serveren erop doen en smelten. De crème ook goed laten afkoelen.
Verder top ik hoop meer van je recepten te zien. Het witte puntjes recept was super! Ik maak er party bolletjes van.
Succes! En met vriendelijke groet
Florim