Tagliatelle Bolognese
|

Tagliatelle Bolognese

Ondanks dat ik meestal geen alcohol gebruik in recepten, wilde ik al heel lang de échte tagliatelle bolognese uit Italië maken – of beter gezegd: ragù alla Bolognese.
En ja, dan kom je er niet onderuit: in de klassieke versie gaat gewoon wijn. Dus besloot ik het toch maar te proberen. En wat bleek? Het is ver-ruk-ke-lijk! Deze saus is zo rijk en vol van smaak, dat kan geen andere pastasaus evenaren.

De combinatie van langzaam sudderen, goede basisgroenten (ui, wortel, bleekselderij), gehakt en wijn maakt dit recept precies zoals hij hoort. Serveer de ragù met tagliatelle – de pastasoort waar deze saus in Bologna traditioneel mee wordt gegeten – en je hebt een maaltijd die rechtstreeks uit Italië lijkt te komen.

Probeer het zelf maar eens, en ontdek waarom dit gerecht wereldwijd zo geliefd is.

Wat is ragù alla Bolognese?

De meeste Nederlanders kennen “bolognesesaus” vooral als een snelle tomatensaus met gehakt. Maar de traditionele ragù alla Bolognese uit Italië is veel dieper van smaak. Het geheim zit in de basis van ui, wortel en bleekselderij (soffritto), het gebruik van wijn, bouillon en melk, en vooral: tijd. De saus mag rustig pruttelen, zodat alle smaken samenkomen.

En in Bologna serveren ze deze saus niet met spaghetti, maar met tagliatelle. De brede lintpasta neemt de saus veel beter op.
Met dit recept voor tagliatelle bolognese zet je een stukje Italië op tafel. 🇮🇹

Tips voor de lekkerste bolognese

Neem de tijd: hoe langer de saus pruttelt, hoe rijker de smaak.
Wijn: rode wijn is traditioneel, maar witte wijn kan ook. De alcohol verdampt tijdens het koken.
Geen tagliatelle in huis? Kies voor een andere brede pasta zoals pappardelle.

Veelgestelde vragen

Kan ik bolognesesaus invriezen?
Ja, deze saus leent zich perfect om in te vriezen. Zo heb je altijd een portie comfort food achter de hand.

Kan ik dit gerecht ook zonder wijn maken?
Dat kan! Gebruik extra bouillon of een scheutje balsamicoazijn voor wat extra diepte.

Waarom tagliatelle en geen spaghetti?
In Bologna gebruiken ze traditioneel tagliatelle. De brede linten nemen de saus beter op dan dunne spaghetti.

Hou je van Italiaanse klassiekers? Probeer dan ook eens mijn spaghetti carbonara. Net als bolognese is dit een pastagerecht dat altijd in de smaak valt.

Ik vind het superleuk om te zien wat jij ervan hebt gemaakt! Deel je foto op Instagram en tag mij @lussik.nl zodat ik jouw creatie kan bewonderen 💛.

Tagliatelle Bolognese

Recipe by Mariska
0.0 from 0 votes
Difficulty: **
Hoeveelheid

4

personen
Bereidingstijd (excl. stooftijd!)

40

minutes

De klassieke tagliatelle bolognese uit Italië. Een langzaam gegaarde saus met gehakt, wijn en groenten, vol rijke smaken. Serveer met tagliatelle voor de échte Italiaanse ervaring.
Maak de Bolognese saus op tijd, zodat het ruim de tijd krijgt om lekker de hele middag te sudderen!

Ingrediënten

  • 400 gr tagliatelle

  • 300 gr Cataleense braadworsten (of saucijzen)

  • 1 grote, of 2 kleine winterpenen

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 3 el tomatenpuree

  • 100 gr pancetta (in blokjes)

  • 200 ml runderbouillon

  • 175 ml goede Italiaanse rode wijn

  • Olijfolie

  • Zout, peper

  • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  • Snijd de wortel en bleekselderij in kleine stukjes, snipper de ui en pers de knoflook uit.
    Verwarm een grote stoofpan. Doe hier wat olijfolie in en bak hierin de wortel, bleekselderij, de ui en knoflook.
  • Verwarm in een andere pan de bouillon en voeg de tomatenpuree erbij. Roer dit goed door.
  • Haal het vlees uit de worstjes en bak dit mee met de groente. Hak het vlees in kleine stukjes en laat goed doorbakken tot het gaar is. Bak dan de pancetta nog even kort mee.
  • Zet het vuur hoog en doe dan de wijn erbij. Laat dit even kort inkoken, en voeg dan de groentebouillon met tomatenpuree toe. Voeg ook nog wat peper en zout toe. Zodra alles kookt doe je een deksel op de pan en laat je dit lekker sudderen. Dit kan gerust de hele middag lekker doorpruttelen.
  • Als het bijna tijd is om te eten, kook dan de tagliatelle zoals op de verpakking beschreven staat.
  • Als de tagliatelle gaar is, kun je ervoor kiezen om de saus en pasta apart op te dienen, of je roert de tagliatelle door de saus heen.
  • Maak het gerecht compleet met wat geraspte parmezaanse kaas erover.
  • Buon Appetito!
FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *