Hoe bewaar je eieren?

Er zijn verschillende meningen over de bewaarplaats van eieren. Een feit is dat eieren langer houdbaar zijn wanneer ze in de koelkast bewaard worden. Maar dat betekent niet dat ze meteen bederven als je ze niet in de koelkast bewaard.

Koelkast of niet?

Waar je je eieren moet bewaren heeft vooral te maken met je kookgedrag. Eet je maar af en toe een eitje? Zet ze dan vooral in de koelkast.

Maar bak je veel? Dan kan het handiger zijn om de eieren buiten de koelkast te bewaren. Eieren moeten voor het bakken vaak op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat. En als je vaak bakt, ben je meestal ook snel door je eieren heen, dus dan hoeven ze ook niet eens zo lang houdbaar te zijn.

Let op: koude temperaturen remmen de groei van bacteriën. Een ei in de koelkast bewaren zorgt er dus voor dat het ei een stuk minder snel bederft.

Omdat eieren gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, staan eieren in de supermarkt meestal buiten de koeling. Zo houden ze de temperatuur vanaf de kip tot aan de supermarkt zo constant mogelijk.

Waar bewaar ik ze?

Waar je je eieren ook bewaard, laat ze vooral in hun kartonnen eierdoosje staan. Zo blijven ze stabiel staan, komt er geen vocht bij en drogen ze ook niet uit.

En kies je ervoor om ze in de koelkast te bewaren, zet ze dan niet in de deur. Hoewel dat wel de meest logische plek lijkt (sommige koelkasten hebben daar zelfs standaard een bakje voor eieren zitten!), is dat het zeker niet. Juist omdat eieren zo gevoelig zijn voor temperatuursverschillen moet je ze daar niet neerzetten. Bij het open en dicht doen van de koelkastdeur heb je enorme temperatuursverschillen. Zet de eieren liever op een stabielere plek neer, in hun eigen kartonnen doos. Ergens op een plank in het midden van de koelkast.

Pas ook op voor sterk ruikende producten. Leg je eieren daar niet bij in de buurt. Eieren hebben een poreuze schaal, waardoor ze deze geuren kunnen opnemen. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals vis of prei.

Een ei is ongeveer 4 weken houdbaar, gerekend vanaf het moment dat het ei is gelegd èn gekoeld bewaard blijft.

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *