Nussecken, een typisch Duits gebakje
Als je wel eens een Duitse bakkerij binnenloopt, dan weet je dat de Duitse keuken ontelbare lekkere gebakjes kent. Het water loopt me altijd in de mond als ik daar kom. Zoveel keus en zoveel lekkers! Ik ben veel van dit gebak aan het verzamelen en recepten aan het uitproberen. Als het recept naar mijn zin is, dan komt hij op de site, zoals deze lekkere Zimtsterne. En nu heb ik er weer 1: Duitse Nussecken! Nussecken zijn eigenlijk meer een soort koekjes, maar omdat ze zo vullen en erg lekker zijn bij een goede kop koffie vallen ze voor mij meer onder de noemer gebak. Dit heerlijke typisch Duits gebakje is gemaakt van noten en een heerlijk suikerdeeg met chocola als topping.
Let op dat je je vingers er niet bij op eet!
Nussecken, een typisch Duits gebakje
Difficulty: **14
kleine stukjes50
minutesIngrediënten
- Voor de bodem:
150 gr zelfrijzend bakmeel
65 gr roomboter
60 gr suiker
2 eieren
- Voor de topping:
2 eetlepels abrikozenjam
100 gr blanke hazelnoten (zonder vliesje!)
100 gr blanke amandelen (zonder vliesje!)
20 ml water
100 gr boter
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gr chocola
Bereidingswijze
- Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker. Voeg dan de boter en de eieren toe. Meng dit goed door elkaar tot een mooi deeg.
- Doe het deeg in een met bakpapier beklede bakblik en druk het heel goed aan. Spreid het goed uit en maak glad met de achterkant van een lepel. Maak zo nodig de lepel eerst nat.
- Prik gaatjes in het deeg met een vork en zet in de koelkast.
- Maak ondertussen de bovenkant. Hiervoor maal je 50 gram hazelnoten en 50 gram amandelen fijn in een keukenmachine.
- De andere 50 gram hazelnoten en 50 gram amandelen hak je grof met een mes.
- Smelt de boter in een pan en voeg het water toe. Als dit gesmolten is, voeg dan de suiker en vanillesuiker toe. Meng dit goed door elkaar. Doe dan alle noten erbij, gehakt en gemalen. Roer goed door.
- Haal de bodem uit de koelkast en smeer de bodem in met de abrikozenjam. Stort hierboven op het notenmengsel. Zorg dat het over de hele bodem verspreid is.
- Zet in een voorverwarmde oven. 175ºC, boven en onderwarmte. Bak het in ongeveer 30 minuten gaar.
- Laat het gebak heel goed afkoelen voordat je verder gaat. Als het afgekoeld is, snij het dan in driehoeken. Leg de driehoeken op een bakpapier.
- Smelt nu de chocola au-bain-marie. Maak van bakpapier een cornetje en spuit de chocola over de Nussecken. Eet smakelijk!