Hazelnootschuim mokka taartjes

Vandaag is het 21 februari. Mijn vader zou vandaag 66 jaar zijn geworden. Helaas kwam hij niet verder dan 54 jaar.
Mijn vader was gek op tompoucen en mokkagebak. En ter ere van hem zet ik vandaag dit recept online. Een paar jaar geleden maakte ik deze taart voor het eerst, en elke keer dat ik hem maakte paste ik het recept aan. Totdat hij perfect was en het mijn eigen recept werd. En dat is dit recept wat je hieronder kunt lezen. Het is even wat werk, maar hij is zo verrukkelijk dat ik het er heel graag voor over heb.


Oh, wat zou ik graag willen dat mijn vader dit had kunnen proeven. Hij zou mijn perfecte proefpersoon voor deze taart zijn geweest. ❤️

En…. Mensen die bang zijn voor calorieën, kunnen deze misschien maar beter overslaan 🙃

Hazelnootschuim mokka taart

Recipe by MariskaDifficulty: ***
Hoeveelheid

12

taartpunten
Bereidingstijd

2

hours 

Dit recept is voor 1 taart waar je ongeveer 12 taartpunten uit kunt snijden. Maar natuurlijk kun je er ook kleine gebakjes van maken. Volg gewoon de stappen zoals beschreven, alleen maak je bij stap 3 van de hazelnootschuim bodem kleinere rondjes hazelnootschuim en doe je bij stap 4 van de taart geen slagroom als toef, maar wat extra hazelnootcrème. Je hebt dan geen slagroom nodig.
Let op, dit recept bevat veel momenten waarop je moet wachten tot iets is afgekoeld. Ook het drogen van het schuim duurt 4 uur. Lees het recept daarom eerst even goed door voordat je aan de slag gaat.

Ingrediënten

  • Schuimbodem:
  • 120 gr hazelnoten, blank zonder vliesje

  • 150 gr eiwit (ongeveer 4 á 5 eieren)

  • 300 gr poedersuiker

  • Banketbakkersroom:
  • 1 vanille stokje

  • 2 el bloem

  • 4 eidooiers

  • 500 ml melk

  • 150 gr poedersuiker

  • Mokkacreme:
  • 80 ml espresso

  • 30 gr kristalsuiker

  • 500 gr roomboter op kamertemperatuur

  • 100 gr poedersuiker

  • 1 portie banketbakkersroom

  • Extra:
  • Nougatine voor om de rand (dit kun je kant en klaar kopen, maar ook zelf maken!)

  • Mokkaboontjes ter garnering

  • 250 ml opgeklopte en gezoete slagroom voor de toefjes

Bereidingswijze

  • Hazelnootschuim bodem
  • Begin met het maken van de schuimbodem.
    Doe de hazelnoten in de pan en rooster ze even. Zo komt de smaak van de hazelnoten goed tot z’n recht. Maal dan de hazelnoten heel fijn in een keukenmachine.
  • Mix de eiwitten stijf tot er pieken ontstaan. Voeg tijdens het mixen beetje voor beetje de suiker toe. Zodra de eiwitten stijf zijn, spatel je de gemalen hazelnoten toe. Doe dit voorzichtig, je wil de luchtigheid in de eiwitten behouden.
  • Maak met een potlood rondjes op bakpapier. De rondjes moeten zo groot zijn als je taart gaat worden. Je kunt hiervoor dus het beste de omtrek van een taartvorm voor gebruiken. Ik doe zelf altijd 2 schuimlagen in een taart. 1 op de bodem, en 1 in het midden. Ik teken dus 2 rondjes.
  • Doe het eiwitschuim in een spuitzak en vul de getekende rondjes op met het schuim. Maak het laagje ongeveer 15 mm dik. Maak de bovenkant zo glad mogelijk met een spatel.
  • Laat het schuim drogen in de oven. 80ºC ongeveer 4 uur.
  • Banketbakkersroom
  • Maak dan het banketbakkersroom.
    Haal het merg uit het vanillestokje en doe het merg en het stokje in de melk. Verwarm dit tot het kookpunt.
  • Meng ondertussen de eidooiers met het poedersuiker tot een papje en roer de bloem erdoor. Schenk hier wat hete melk bij en roer goed en snel door elkaar. Haal het vanillestokje uit de melk en voeg het eidooiermengsel bij de melk. Roer dit goed door en verwarm dit. Let op dat je goed blijft roeren. Het mengsel gaat een dik papje worden. Gaar nog even door.
  • Stort het mengsel dan uit op een grote plaat of bord. Doe hier wat vershoudfolie overheen en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mokkacrème
  • Doe de suiker in de espresso en breng dit in een pannetje aan de kook. Laat dit een tijdje doorkoken totdat je een ingedikte stroop krijgt. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Je hebt hier straks 2 eetlepels van nodig.
  • Mix de boter luchtig. Voeg dan de poedersuiker toe en roer goed door.
  • Voeg 2 eetlepels van de espresso-stroop toe. Let er goed op dat de temperatuur van de stroop hetzelfde is als je boter. Is de stroop nog te heet, dan gaat de boter schiften. Dit heeft geen invloed op de smaak, maar ziet er een stuk minder mooi uit.
    Mix dit nog een minuutje door.
  • Voeg dan de afgekoelde banketbakkersroom toe. Mix dit zo’n 2 minuten goed door elkaar.
  • De taart!
  • Leg een schuimbodem op een draaiplateau, of op een stuk bakpapier. Breng een dikke laag aan van het mokkacrème op het schuimbodem. Spreid het goed uit. Deze laag mag wel 5 cm dik zijn.
  • Doe dan de 2e schuimbodem erbovenop. Druk het een beetje aan. Ook hier bovenop doe je een dikke laag mokkacrème. Smeer het heel goed uit en neem ook de zijkant van de taart mee. Alles moet bedekt worden met een flinke laag van de mokkacrème. Maak de taart mooi glad met een spatel.
  • Druk wat nougatine tegen de zijkant van de taart. Zorg ervoor dat de hele zijkant bedekt raakt.
  • Spuit wat toefjes slagroom op de taart en gebruik de mokkaboontjes of wat hazelnoten als garnering.

Recept video

FavoriteLoadingRecept opslaan

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *