Typisch Duits! Berliner bollen
Naast de nussecken en zimtsterne komt nu het derde typische Duitse gebakje: De Berliner bol!
Het is zit een beetje tussen een zoet broodje en cake in, met daarin een heerlijke jam-vulling. Daarboven zit een laagje suiker. Heerlijke verwennerij!
Met dit recept voor de Berliner bol maak jij deze lekkere Duitse lekkernij zelf thuis. Veel bakplezier!
Typisch Duits! Berliner bollen
Difficulty: **8
stuks40
minutes300
kcalDit recept bevat meerder keren een rijs-moment. Het is handig om dit recept eerst goed door te lezen voordat je begint.
Ingrediënten
250 gr bloem
50 ml lauwwarme melk
1 zakje gist (8 gr)
1 ei + 1 eigeel
30 gr suiker + 1/2 tl
30 gr zachte boter
1/2 tl citroenrasp
1 vanillestokje
- Voor de vulling en topping:
100 gr aardbeienjam
poedersuiker
- Extra:
Frituurpan met olie
Bereidingswijze
- Roer de gist door de warme melk en voeg een 1/2 tl suiker toe.
- Roer hier 50 gr bloem doorheen en meng dit goed door elkaar. Laat dit op een warme plek afgedekt 30 minuten rijzen.
- Klop het ei en het eigeel met de suiker. Voeg dit mengsel samen met de boter, citroenrasp, vanillemerg en de rest van de bloem bij het gistmengsel. Kneed dit heel goed door, het liefst zo’n 5 minuten flink door kneden met de handen. Laat dit 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen.
- Kneed dan het deeg weer goed door en laat weer afgedekt op een warme plek 15 minuten rijzen.
- Rol dan het deeg uit tot 2 cm dik. Haal hier rondjes uit van zo’n 6 cm. Leg ze op een plaat en laat ze met een theedoek erover 1 uur rijzen. Het volume moet verdubbeld zijn.
- Frituur de Berliner bollen in zo’n 5 minuten gaar. Het vet moet 180 graden zijn. Let goed op dat ze niet te bruin worden. Keer regelmatig om.
- Laat ze uitlekken en wat afkoelen in een vergiet.
- Als ze op kamertemperatuur zijn, kun je ze vullen met de jam. Het makkelijkste gaat dat met een spuitzak. Doe de jam in de spuitzak en duw het spuitmondje in de zijkant van de Berliner bol. Doe er een beetje jam in.
- Leg de Berliner bol dan in een bordje met poedersuiker, zodat ze rondom goed bedekt zijn met de suiker.